Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zanimljivosti

B.B. [ RTS ]

21. 03. 2024. 12:22 >> 12:22
Čitaj mi:

INDIJSKI MAGNAT

Gradi elektranu čiste energije, pet puta veću od Pariza

Najveća svjetska elektrana, vidljiva iz svemira, koja će proizvoditi dovoljno struje za napajanje Švajcarske, gradi se na djelovima neplodne slane pustinje na ivici zapadne Indije. Biće to jedan od najvažnijih izvora čiste energije na cijeloj planeti.

Sagar Adani, izvršni direktor kompanije "Adani grin enedži limited" (AGEL), bratanac Gautama Adanija, drugog najbogatijeg čovjeka u Aziji, čije bogatstvo od 100 milijardi dolara potiče od „Adani grupe“, najvećeg uvoznika uglja u Indiji i vodeće rudarske kompanije fosilnih goriva, kaže za Si-En-En, da više i ne računa kolika će biti površina buduće elektrane na čisto gorivo.

„Adani grupa“ je osnovana 1988. godine, i čini je konglomerat kompanija u oblastima od luka i termoelektrana do medija i cementa.

Njena jedinica za čistu energiju AGEL gradi veliku solarnu i vetroelektranu u zapadnoj indijskoj državi Gudžarat čija će izgradnja koštati oko 20 milijardi dolara. Biće to najveći park za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora na svijetu kada bude završen za oko pet godina i trebalo bi da proizvede dovoljno čiste električne energije za napajanje 16 miliona indijskih domova.

Uspjeh Parka obnovljive energije Kavda je od ključnog značaja za napore Indije da smanji zagađenje i postigne svoje klimatske ciljeve, dok istovremeno zadovoljava rastuće energetske potrebe najmnogoljudnije nacije na svijetu i najveće ekonomije koja se najbrže razvija. Ugalj i dalje učestvuje sa 70 odsto u proizvodnji električne energije u Indiji.

Smješten na samo 20 kilometara od jedne od najopasnijih svjetskih granica koja razdvaja Indiju i Pakistan, park će se prostirati na više od 320 kvadratnih kilometara i biti najveća elektrana na planeti bez obzira na izvor energije, kažu u AGEL-u.

"Tako veliki region, region koji je tako prazan – nema divljih životinja, nema vegetacije, nema naselja. Ne postoji bolja alternativa da se to zemljište upotrebi", navodi Adani.

Veliki zeleni planovi grupe nisu narušeni uprkos turbulentnoj godini za njima kada ih je američka investiciona istraživačka firma „Hindenburg risrč“ optužila da se decenijama bave prevarama.

Ali tajkun se od tada oporavio i grupa sada ulaže milijarde u sektor čiste energije.

Planira da uloži 100 milijardi dolara u energetsku tranziciju tokom naredne decenije, pri čemu je 70 odsto investicija namijenjeno čistoj energiji.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније