Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zanimljivosti

K. J. [ Index.hr ]

07. 01. 2024. 17:19 >> 17:24
Čitaj mi:

Savjeti

Kako starimo sve teže podnosimo alkohol

Savjet koji često čujemo je da pijemo umjereno, ali ne slijedimo ga uvijek. Kada popijemo previše alkohola, očekuje se da ćemo se sjutradan boriti sa mamurlukom, koji može da se pogorša tokom godina.

„U vašim dvadesetim, tijelo je otporno, posebno jetra i mozak“, rekla je za HuffPost dr Elizabet Landsverk, gerijatar i stručnjak za demenciju.

Ako pijete umjereno, alkohol vam neće teško padati ni u tridesetim.

„Važno je imati na umu da alkohol doprinosi epidemiji gojaznosti, što povećava rizik od nealkoholne bolesti masne jetre. Alkohol povećava rizik od oboljenja jetre koje može da rezultira, cirozom. Kao gerijatar, rekao bih da čaša ili dva alkohola nedjeljno je u redu“, dodala je dr Landsverk.

U 40-im godinama počinje da se pojavljuje sve više zdravstvenih rizika.

Gojaznost, dijabetes, hipertenzija i visok holesterol povećavaju rizik od srčanog udara, šloga i mini moždanog udara“, upozorio je doktor. Ako živite sa bilo kojim od ovih stanja, čak i mala količina alkohola može dodatno povećati rizik od srčanog ili moždanog udara.

Početkom 50-ih, tijelo počinje da gubi enzim za metabolizam alkohola. Zbog toga se mnogi žale da u ovom uzrastu sve teže podnose alkohol.

„Reći ću vam iz iskustva da su 60-te godine kada tolerancija na alkohol može drastično da se smanji. Zdrav sam, mogu da skijam i plivam, ali posle čaše vina sjutradan sam trom“, objasnio je dr Landsverk.

Ako želite da ostanete zdravi kako starite, ne morate u potpunosti da odustanete od alkohola, ali imajte na umu da je umjerenost zaista ključna, prenosi Index.hr.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније