Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zanimljivosti

Б.Б. [ BBC ]

15. 06. 2023. 22:43 >> 22:44

KOMPANIJA "STARBAKS"

Zbog rasne diskriminacije prema bijeloj radnici kazna 25 miliona dolara

Kompaniji Starbaks naređeno je da plati bjelkinji, bivšoj radnici 25,6 miliona dolara (23,68 miliona eura) odštete u slučaju rasne diskriminacije. Šenon Filips, nekadašnja menadžerka, otpuštena je pošto su dvojica Afroamerikanaca uhapšena 2018. u Starbaksu u Filadelfiji, što je dovelo do velikih protesta.

Njen kolega, Afroamerikanac, nije dobio otkaz.

Porota je presudila da je rasa bila faktor koji je uticao na otkaz, čime su prekršeni antidiskriminacioni zakoni, prenijela je televizija CBS, američki partner BBC-ja.

Federalna porota u Nju Džersiju presudila je da je Starbaks prekršio prava Filips, kao i lokalne zakonske propise koji zabranjuju rasnu diskriminaciju, odredivši kaznenu odštetu od 25 miliona dolara i još 600.000 na ime nadoknade štete.

Incident se desio u Starbaksu u Filadelfiji 2018, kada jednom od dvojice Afroamerikanaca koji su čekali u lokalu, navodno nije dozvoljeno da ode u toalet, jer nije kupio ništa.

Muškarci Rašon Nelson i Donte Robinson, rekli su da su došli u Starbaks na poslovni sastanak i da čekaju nekoga.

Kada su odbili da napuste lokal, osoblje je navodno pozvalo policiju, koja je muškarcima stavila lisice na ruke i izvela ih iz Starbaksa.

Njihovo hapšenje su snimili prolaznici i podijelili video na društvenim mrežama, što je dovelo do protesta i zatvaranja svih 8.000 lokala Starbaksa na jedan dan.

Pored toga, kompanija je tada zaposlenima organizovala da prisustvuju treninzima o nepristrasnom ponašanju na radnom mjestu.

Filips, tada regionalna menadžerka, dobila je otkaz, dok Afroamerikanac, direktor lokala u kojem se desio incident, nije ostao bez posla, navodi CBS.

Prije četiri godine Filips je tužila Starbaks zbog, kako je navela, nezakonitog otpuštanja i nepravednog kažnjavanje bijelaca poput nje kao odgovor na hapšenja.

Njeni advokati su tvrdili da je uprava kompanije tražila "žrtveno jagnje" kako bi javnosti pokazala da je nešto uradila poslije incidenta.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније