Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zanimljivosti

Objavio: P.R. [ Beta ]

09. 07. 2018. 21:27   >>  21:14

ZBOG ZAGAĐIVANJA OKEANA

Starbaks ukida plastične slamčice

Najveći svjetski lanac kafića Starbaks (Starbucks) ukinuće plastične slamčice u svojim lokalima u roku od dvije godine uz obrazloženje da prestavljaju ekološku prijetnju okeanima.

Starbaks je time najveća kompanija za hranu i pića koja se odazvala sve glasnijim pozivima da se smanji zagađivanje plastičnim đubretom, među kojima slamčice imaju istaknuto mjesto.

Nedjelju dana pošto je Sijetl, grad u kojem je osnovan Starbaks, zabranio plastične slamačice i pribor za hranu, ta kompanija je navela da će do 2020. koristiti samo slamčice napravljene od biorazgradivih materijala kao što je papir ili specijalne poklopce bez slamčica.

Starbaks već nudi alternativne slamčice u Sijetlu, prenio je Asošiejted pres.

Zabrana plastičnih slamčica se sve više razmatra u SAD. Stopama Sijetla mogli bi krenuti i Njujork i San Francisko. S druge strane, i veliki lanci počinju da razmišljaju kako da smanje zagađenje nerazgradivom plastikom.

Dankin donats (Dunkin' Donuts) je u februaru odlučio da od 2020. iz svojih lokala ukloni šolje od polisterinske pjene.

Akcionari Mekdonalda (McDonald's) u maju su odbili predlog kojim se traži izvještaj o plastičnim slamčicama. Kompanija je nedavno saopštila da će preći na papirne slamčice u Velikoj Britaniji i Irskoj do sljedeće godine, a u pojedinim američkim restoranima ispituje alternativu za plastične slamčice. Do 2025. bi trebalo da za ambalaže koristi samo ekološki prihvatljive materijale.

Mada su plastične slamčice postale jedno od najistaknutijih pitanja u zaštiti životne sredine, one čine tek četiri odsto plastičnog đubreta po broju komada, a po masi i znatno manje. Slamčice daju oko 2.000 tona od skoro devet miliona tona plastičnog otpada koji u vodama širom svijeta završe svake godine.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније