Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zanimljivosti

[ Telegraf RS, objavila B.B. ]

12. 09. 2018. 23:49 >> 23:33

NAUČNICI OTKRILI

Kratki periodi posta obnavljaju ćelije

Kratki periodi posta doprinose obnavljanju ćelija i pomažu usporavanju procesa starenja, pokazala je studija japanskog naučnika Jošinori Ohsumija

Naime, tokom istraživanja, za koje je dobio i Nobelovu nagradu iz oblasti medicine, japanski naučnik je uvidio koristi procesa autofagije ili "samo jedenja" ćelija.

Autofagija pomaže i ćelijama i tijelu da se otarase nepotrebnih organela, mrtvih ili oštećenih djelova ćelija.

Takva karakteristika ćelija je otkrivena prije 60 godina, ali, tek nedavno, dok je proučavao autofagiju u kvascu, Ohsumi je uspeo da identifikuje skup gena odgovornih za tu autofagiju. Ispostavilo se da se takvi geni nalaze u mnogim živim organizmima, uključujući i ljude.

Tokom posta, kako dodaje, nivo glukoze u krvi opada, snabdevanje hranljivim materijama se zaustavlja, što znači da počinje proizvodnja glukagona, čija je ključna funkcija stimulacija autofagije. To je odbrambena reakcija tijela zasnovana na korišćenju ćelija na kraju života kako bi dobila hranu.

"Ako bismo uspjeli da utičemo na proces autofagije u ćelijama karcinoma, mogli bismo da smislimo kako da tijelo sopstvenim naporima "pojede" bolesne ćelije, bez hemoterapije. Taj proces bi uticao na povećanje obnavljanja i tako bi mogao da se uspori proces starenja" navodi naučnik.

Autofagija je odgovorna za obnovu tijela, borbu protiv infekcija i odvođenje toksina. Nepravilnosti u procesu autofagije su povezane sa različitim bolestima, uključujući rak, dijabetes tipa II i Alchajmerovu bolest.

Pozitivni efekti posta su uvijek bili poznati, od Biblija gdje se opisuje 40-dnevni post Isusa i Mojsija, preko Persije gdje su ljudi morali da odbijaju hranu 50 dana, do modernog islama koji postavlja ograničenja za konzumiranje hrane tokom svetog mjeseca Ramazana.

Post je bio poznat i u starih Grka i Rimljana, a poznato je da su Sokrat, Platon, Volter, Milton, Njutn, Ruso, Tolstoj, redovno postili.

Dugi periodi posta mogu da uspore metabolizam. U slučaju 12 do 72 sata posta, metabolička stopa se povećava.

Istraživanje tvrdi da kratkotrajan post dovodi do porasta nivoa hormona rasta koji podstiče energiju iz masnog tkiva, što znači da sprečava uništavanje mišićne mase.

Ipak naučnici upozoravaju da se u proces posta ne ulazi bez konsultacija sa ljekarima.

"Kada postite trebalo bi da budete oprezni. Uradite to tek nakon što razgovarate sa svojim ljekarom. U prosjeku vam treba 8 do 12 sati da sagorite sve ugljene hidrate koji se konzumiraju tokom dana i čuvaju u obliku glikogena. Tek nakon toga počinje autofagni proces. To znači da za pravilan post treba najmanje 12 sati" kažu naučnici, napominjući da uvijek imamo na umu važnost konsultovanja sa ljekarom prije početka bilo koje dijete ili posta.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније