Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zanimljivosti

25. 06. 2013. 12:50 >> 12:51

JUBILEJ

Pola vijeka audio kasete

Prije 50 godina na tržištu se pojavila prva audio kaseta. Iako je prva namjena bila snimanje na diktafonu, muzička industrija prepoznala je potencijal, a audio kaseta kakvu danas poznajemo, postala je omiljeni medij mladih.

 

Audio kaseta se prvi put pojavila 1963, a masovna proizvodnja počela je godinu dana kasnije u Hanoveru u Njemačkoj. Međutim, prethodno snimljena kaseta ("Musicassettes" ili "MC") u Evropi se pojavila tek 1965.

Najveću popularnost kaseta je doživjela osamdesetih, dolaskom haj-faj plera i Sonijevog "Vokmena" (Walkman), koji se prvi put pojavio 1979. Starije generacije dobro pamte popularne prenosne svirače, često slabe slušalice s presvlakom od sunđera, ali i probleme koji su nastajali prilikom zaplitanja trake.

Ali, novo vrijeme donijelo je i nove probleme. Tokom devedesetih, popularnost audio kaseta osjetno je pala, prvenstveno "zahvaljujući" CD-u koji je u to vrijeme preuzeo tržište. Do 2001, mnogi su izdavači već odustali od izdavanja albuma na kasetama, a samo u SAD-u, prodaja kaseta pala je s 442 miliona u devedesetim, na tek 274 hiljade u 2007.

Prazne kasete su se ipak zadržale, pa ih tako i danas možemo pronaći u pojedinim radnjama. Soni je 2010. obustavio proizvodnju vokmena, a Oksfordovo izdanje rječnika engleskog jezika 2011. "cassette tape" ukolnio je iz rječnika kako bi napravili mjesta za više od 400 novih riječi. Njihova odluka izazvala je negativne reakcije u medijima.

Uprkos svemu, kaseta i dalje ima posebno mjesto u srcima starijih generacija koje se sa sjetom prisjećaju vremena kada su na kasete snimali pjesme s radija, razmjenjivali i presnimavali albume, uživali u igrama za računare kao što su "Commodore 64" i "ZX Spectrum" i pravili vlastite kompilacije.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније