Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zanimljivosti

22. 05. 2013. 09:29 >> 09:29

TROSTRUKA TRUNA

U tri dana - tri himalajska vrha

Britanski alpinista Kenton Kul i njegov dugogodišnji penjački partner Dorje Galdžen u tri dana zaredom, od subote do ponedjeljka, osvojili su Nuptse (7,861m), Everest (8,848m) i Lotse (8,516m), što je prvi slučaj osvajanja tri moćna himalajska vrha, jednog za drugim.

 

Kul je 18. maja javio da je s Galdženom stigao na vrh Nuptsea i da je sljedeći na redu Everest.

Nakon silaska na Južno sedlo na 8.000 metara, Kul i Galdžen su krenuli dosta rano i već u dva sata iza ponoći u nedjelju stali na "krov svijeta", potpuno sami, bez uobičajene gužve tokom penjačke sezone na Himalajima.

"Bio sam malo razočaran jer nijesam doživio izlazak sunca, ali onda sam shvatio da imam privilegiju da sjedim sa svojim prijateljem u potpunoj tišini, dok su naše čeone lampe slale svjetlost u veliko ništa", ispričao je Kul.

Nakon silaska s Everesta, alpinistički dvojac se 20. maja u četiri sata ujutro uputio na Lotse, na čiji su vrh stigli usred noći. Iscrpljeni od ove trostruke krune, sišli su u logor 2, gdje se još oporavljaju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније