Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Nauka i tehnologija

B.Bu. [ RTS ]

28. 03. 2024. 14:35 >> 14:36
Čitaj mi:

ISTRAŽIVANJE

Mogu li roboti zamijeniti kosmonaute?

Slanje ljudske posade u svemir je rizično, ali predstavlja i bespotrebno trošenje sredstava, jer se za taj posao mogu jednako dobro, pa čak i efikasnije koristiti roboti, rekao je nedavno britanski astronom Martin Ris.

 

„Putovanje u svemir treba da bude samo za one koji su spremni da prihvate ’veoma visok nivo rizika’, ali i da ovu avanturu treba sami da plate, a ne da se finansira od sredstava korisnika obveznika”, napomenuo je Ris, koji od 1995. godine nosi počasnu titulu britanskog kraljevskog astronoma.

Ovo počasno zvanje uvedeno je 1675. godine s ciljem da kraljevski astronom bude savjetnik monarhu, a tokom istorije ovu titulu nosili su neki od poznatih britanskih naučnika, prenosi „WE news”.

Risova izjava dolazi u trenutku kada nekoliko zemalja priprema astronaute za let u vasionu, a Američka svemirska agencija uveliko sprema četiri kosmonauta za let oko Mjeseca u misiji „Artemida dva”, koja bi trebalo da bude realizovana sljedeće godine.

Inače, 1991. godine prva Britanka koja je otišla u svemir bila je Helen Šarman, dok je britanski astronaut Tim Pik 24 godine kasnije boravio na Međunarodnoj svemirskoj stanici kao član evropskog kosmonautskog tima.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније