Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Nauka i tehnologija

klix.ba [ R.B. ]

07. 02. 2024. 19:42 >> 19:42
Čitaj mi:

APPLE LIDER

Prodaja tablet kompjutera i dalje opada

Prodaja tablet kompjutera pala je za 10 odsto u 2023. u odnosu na 2022. godinu, pokazali su Canalysovi podaci.

U protekloj godini je prodato ukupno 135,3 miliona tablet kompjutera, a kao što je i očekivano, Apple je i dalje lider s udjelom na tržištu od 40 odsto, zahvaljujući 54 miliona prodatih uređaja.

Apple-ov udio na tržištu otprilike je ostao isti, jer je 2022. godine iznosio 40,4 odsto, a slična je priča i sa Samsungom na drugom mjestu. Južnokorejski gigant je prošle godine prodao 25,6 miliona uređaja, što iznosi 19 odsto tržišta, a 2022. godine je imao 19,3 odsto udjela.

Na trećem mjestu se nalazi Lenovo, kompanija je prodala 9,3 miliona uređaja i zauzela 6,9 posto tržišta, što je pad u odnosu na 7,7 posto iz 2022. godine. Slijedi Huawei s 8,3 miliona isporučenih uređaja i udjelom od 6,1 posto, a u top 5 je i Amazon, koji je prodao 7,7 miliona uređaja i ima udio od 5,8 posto.

Upravo je Amazon doživio najveći pad jer je 2022. godine držao 9,1 posto tržišta. Jedini brend koji je zabilježio rast u top 5 jeste Huawei. Udio na tržištu je povećan sa 4,2 odsto na pomenutih 8,3 posto.

Canalys navodi da Kina i Indija predvode u prodaji te su pomogle u suzbijanju "preovladavajuće stagnacije" u drugim djelovima svijeta.

Ipak, analitičari očekuju oporavak tržišta tablet kompjutera ove godine, koji će biti potaknut "zdravijim količinama zaliha", kao i "vladinom i komercijalnom implementacijom".

Ove godine će fokus na sklopivim tablet kompjuterima biti veći, iako prodaja neće biti velika zbog njihove premium cijene.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније