Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Nauka i tehnologija

klix.ba [ R.B. ]

27. 01. 2024. 13:31 >> 13:30

GODINAMA BLIJEDILE

Astronomi otkrili ogromne drevne zvijezde u Mliječnom putu

Astronomi su otkrili misterioznu grupu džinovskih starijih zvijezda u srcu Mliječnog puta koje emituju oblake prašine i gasa veličine Sunčevog sistema.

Zvijezde, koje su nazvane "Old smokers", mirovale su dugi niz godina, blijedile gotovo do nevidljivosti, prije nego što su iznenada "izduvale" ogromne oblake dima i zasijale nevjerovatnim sjajem.

Do otkrića je došlo tokom praćenja skoro milijardu zvijezda u infracrvenom svjetlu tokom desetogodišnjeg istraživanja noćnog neba.

"To je nova vrsta zvijezda i čini se da su sve skupljene na istom dijelu neba, vrlo blizu centra naše galaksije Mliječni put", rekao je profesor sa Univerziteta Hertfordshire Filip Lukas, koji je i vodio ovo istraživanje.

Astronomi su, naime, radili na snimci rijetko viđenih novorođenih zvijezda - poznatih kao protozvijezde. Tokom ovih perioda, mlade zvijezde brzo dobijaju masu gutajući okolni gas koji stvara zvijezde, što dovodi do naglog povećanja sjaja.

Tim je pratio stotine miliona zvijezda i identifikovao 32 eruptirajuće protozvijezde čija je svjetlost porasla najmanje 40 puta, a u nekim slučajevima i više od 300 puta.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније