Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Nauka i tehnologija

Т.Г. [ n1 ]

02. 08. 2023. 09:25 >> 09:31

ODGOVOR NA NOVI ZAKON

Meta počinje da blokira pristup vijestima na Fejsbuku i Instagramu u Kanadi

Meta je u utorak počela da blokira Kanađanima pristup vijestima na Fejsbuku i Instagramu kao odgovor na novi zakon koji zahtijeva od digitalnih džinova da plaćaju izdavačima za takav sadržaj.

Google je rekao da razmatra sličan potez u sklopu tekuće globalne rasprave jer sve više vlada pokušava da natjera tehnološke kompanije da plaćaju za sadržaj vijesti.

„Linkovi na vijesti i sadržaj više neće biti vidljivi ljudima u Kanadi“, saopštila je Meta u izjavi.

Vijesti objavljene na stranim stranicama takođe neće biti vidljive kanadskim korisnicima Fejsbuka i Instagrama, pa više neće moći da dijele članke na te dvije platforme.

Meta je napomenula da će se promjene koje počinju u utorak sprovoditi „tokom sljedećih nekoliko nedjelja“.

Novinar AFP-a još uvijek je mogao da vidi vijesti na Fejsbuku u utorak, ali neki su korisnici javili da su već dobili poruke u kojima piše da je takav sadržaj blokiran.

Zakon o onlajn vijestima zasniva se na sličnom zakonodavstvu uvedenom u Australiji i ima za cilj da podrži posrnuli kanadski sektor vijesti koji je doživio gašenje stotina publikacija u posljednjih 10 godina.

Zahtijeva se da digitalni džinovi sklope poštene komercijalne ugovore za vijesti i informacije koje se dijele na njihovim platformama ili se suoče sa obavezujućom arbitražom.

Izvještaj kanadskog parlamentarnog nadzornika budžeta iz oktobra 2022. procjenjuje da bi zakon mogao dovesti do toga da kanadske novine dobiju oko 250 miliona američkih dolara godišnje od digitalnih platformi.

Meta je rekla da je predlog zakona manjkav i da se temelji na „netačnoj premisi da Meta nepravedno ima koristi od sadržaja vijesti koji se dijeli na platformama, dok je obrnuto istina“.

Umjesto toga, navodi se, novinske kuće dijele sadržaj na Fejsbuku i Instagramu kako bi privukle čitaoce, što pomaže njihovim sopstvenim rezultatima.

„Ljudi koji koriste naše platforme ne dolaze ka nama zbog vijesti“, dodaje se.

 

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније