Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Nauka i tehnologija

klix.ba [ R.B. ]

02. 01. 2023. 13:08 >> 13:03

KLjUČNO UPOZORENjE

Japanska tehnologija može predvidjeti cunami za jednu sekundu

Japan je 2011. godine pogodio razorni cunami koji je usmrtio oko 18.500 ljudi, a od tada je ova zemlja posvećena sprečavanju sličnih posljedica u budućnosti. Istraživanje laboratorija RIKEN Prediction Science Laboratory podrazumijeva mašinsko učenje u svrhu preciznog predviđanja uticaja cunamija za manje od jedne sekunde.

"Glavna prednost naše metode je brzina predviđanja, a to je ključno za rano upozorenje. Konvencionalni modeli za cunamije daju predviđanja nakon 30 minuta, što je prekasno. Naš model to obavlja mnogo brže", izjavio je istraživač Ijan Mulia.

Kako bi se to posiglo, na obali je postavljena najveća senzorska mreža na svijetu, koja prati kretanje okeanskog dna. Oko 150 stanica sačinjavaju ovu mrežu i rade zajedno kako bi osigurale rano upozorenje na cunami.

Kako bi se postigla efikasnost, podaci koje prikupe senzori moraju biti pretvoreni u visine i opsege cunamija duž obale.

Metoda je trenutno precizna samo za velike cunamije, više od 1,5 metara. Mulia i njegov tim sada rade na poboljšanju preciznosti tehnologije i u slučaju manjih cunamija.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније