Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Nauka i tehnologija

[ Klix.ba, Objavila: R.B. ]

05. 02. 2020. 23:16 >> 23:21

THCP

U marihuani našli supstancu 30 puta jaču od THC-a

Naučnici su u marihuani pronašli supstancu 30 puta jaču od THC-a, a još uvijek nije poznato kako djeluje na čovjeka.

Nakon laboratorijskih istraživanja potvrdili su da je novi spoj 30 puta snažniji u odnosu na psihoaktivnu supstancu THC.

Novi kanabinoid dobio je naziv tetrahidrokanabiforol ili THCP. Pronađen je u vrlo malim količinama i još uvijek nije utvrđena vrijednost spoja.

Ialijanski naučnici su tom prilikom otkrili i spoj CBDP. Riječ je o kanabinoidu, odnosno rođaku ljekovitog CBD-a koji je poznat po antiupalnom djelovanju. Koristi se kao antioksidans i sredstvo za sprečavanje epileptičnih napada. Otkrića su nedavno objavljena u časopisu Nature.

CBD je do sada bio u središtu pažnje istraživača zbog ljekovitog djelovanja. Autori kažu da jača sposobnost vezanja THCP-a za receptore u ljudskom tijelu potencijalno donosi puno medicinskih koristi.

Rezultati istraživanja mogli bi pomoći u proizvodnji ekstrakta kanabisa i stvoriti uslove za pronalaženje novih spojeva, piše CNN.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније