Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Nauka i tehnologija

[ Index.hr, objavila B.B. ]

20. 11. 2018. 23:44 >> 23:30

PROJEKAT NASA-E

Šalju rover da istraži krater na Marsu

U potrazi za tragovima drevnog života na Marsu, NASA će 2020. godine poslati rover da istražuje krater Jezero, za koji se vjeruje kako je u davnoj prošlosti bio veliko jezero spojeno na veliku rijeku, piše Science Alert.

Rover je opremljen mehanizmom za bušenje koji može sakupljati i čuvati uzorke stijenja s Marsa.

NASA planira tokom naknadnih misija da preuzme sakupljene uzorke i vratiti ih na Zemlju.

"Čovječanstvo će potpuno drugačije gledati na Mars nakon što prikupimo podatke s uzoraka iz kratera Jezero. Možda više nećemo misliti da na njemu nije bilo života", rekao je astrofizičar Tomas Zurbučen iz NASA-e.

Nije bilo lako odabrati mjesto slijetanja rovera. Trebale su godine i godine istraživanja kako bi se odabralo najbolje odredište za traženje dokaza o postojanju drevnog života na Crvenoj planeti.

U uži izbor ušli su krater Jezero, lokacije Kolumbija Hils i Nortest Sajrtis.

Za lokaciju Nortest Sajrtis se vjeruje da je imala vruće izvore vode pod svojom površinom, a Kolumbia Hils, koje je već posjetio rover Spirit, niske su planine unutar kratera Gusev.

Astrofizičar Zurbučen, objasnio je, kako se NASA odlučila za krater Jezero zbog raznolikosti terena na tom području.

Na NASA-inoj konferenciji koja se održala u ponedjeljak i na kojoj je objavljeno odredište sljedeće misije na Mars, geolog Ken Farli objasnio je zašto je krater Jezero, tj. nekadašnje ušće rijeke, savršeno mjesto za traženje drevnog oblika života.

Na Zemlji su takva područja, osim što su puna života, bogata i ostacima organizama sačuvanih u sedimentima.

"Želimo naći dokaz da je u davna vremena postojao život na Marsu. Danas je na površini Marsa previše hladno i suvo, te je radijacija previsoka da bi na njemu postojao život onakav kakvog ga poznajemo", rekao je Ken Farli.

Mars nije uvijek izgledao kao što sada izgleda. Ranija istraživanja pokazala su da je na njemu nekad bilo vulkanske aktivnosti i da je na površini Marsa bilo tekuće vode, što bi značilo da je i atmosfera tada bila gušća. Naučnici zato smatraju kako postoji vjerovatnost da je na Crvenoj planeti u prošlosti bilo živih organizama.

NASA bi novi rover trebala poslati u ljeto 2020, a rover bi sletio na Mars početkom 2021. godine. Krajem 20-ih godina ovog vijeka, NASA planira da pošalje letjelicu da prikupi uzorke koje je rover uzeo s Marsa. Ako sve prođe dobro, letjelica bi se na zemlju vratila početkom 30-ih godina ovog vijeka.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније