Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Nauka i tehnologija

Anadolija [ Objavio: O.Z. ]

20. 03. 2018. 11:54   >>  11:53

45-GODIŠNJI SUDAN

Uginuo posljednji mužjak bijelog nosoroga

Sudan, posljednji mužjak sjevernog bijelog nosoroga na svijetu, uginuo je od starosti u kenijskom rezervatu OI Pejeta.

"S dubokom tugom rezervat OI Pejeta i zoološki vrt Dvur Kralove obavještavaju da je Sudan, posljednji mužjak sjevernog bijelog nosoroga, uginuo u 45. godini u Keniji", saopšteno je iz rezervata.

Izvršni direktor rezervata kazao je da su veterinari nadgledali Sudana zbog problema izazvanih starošću, prije nego što mu se zdravstveno stanje pogoršalo i nanijelo velike bolove u mišićima i na koži.

"Kenijska služba za brigu o divljim životinjama, rezervat OI Pejeta, zoološki vrt Dvur Kralove i veterinarski tim donijeli su odluku da eutaniziraju Sudana", kazao je Vigne.

Osoblje rezervata nastaviće se brinuti o dvije ženke sjevernog bijelog nosoroga, Najin i Fatu, koje se takođe suočavaju sa zdravstvenim komplikacijama i nisu sposobne za reprodukciju.

Vigne je kazao da je tužan zbog činjenice da Sudanova smrt znači sigurno izumiranje ove jedinke koja se, kako je kazao, nekada razmnožavala širom Sjeverne Afrike.

Stručnjaci tvrde da je Sudan imao 45 godina (ljudskih više od 100 godina) i da je bio prestar za prirodno razmnožavanje.

Njegovo sjeme je sačuvano u nadi da će jednog dana nauka možda uspjeti vratiti u život ovu rijetku vrstu životinje.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније