Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Nauka i tehnologija

Mina-business [ Objavio: O.Z. ]

09. 08. 2017. 17:34 >> 17:06

GLOBALNA KONKURENTNOST

CG na 35. mjestu po internet propusnosti

Crna Gora se, prema posljednjem Izvještaju o globalnoj konkurentnosti 2016-2017, World Economic Foruma, kada je u pitanju Tehnološka spremnost, koja je jedan od 12 stubova Izvještaja o globalnoj konkurentnosti, nalazi na 52. mjestu od 138 zemalja, sa indeksom 4.6.

Iza Crne Gore se nalazi Makedonija na 61. mjestu, Srbija na 70. mjestu, Bosna i Hercegovina na 76, dok su ispred nas Slovenija na 35. mjestu i Hrvatska na 47. mjestu.

“Kada je u pitanju Internet propusnost (kb/s/korisnik), koja je u okviru tehnološke spremnosti, Crna Gora se nalazi na 35. mjestu (Izvor: International Telecommunication Union, ITU World Telecommunication/ICT Indicators Database). Iza Crne Gore se nalazi Hrvatska na 49. mjestu, Bosna i Hercegovina na 61, Makedonija na 63. mjestu, Srbija na 90. mjestu, dok je ispred nas Slovenija na 20”, saopšteno je iz Ministarstva ekonomije.

Taj Vladin resor je, kako navode, u procesu izrade Zakona o mjerama za smanjenje troškova postavljanja elektronskih komunikacionih mreža velikih brzina, u cilju usaglašavanja našeg zakonodavstva sa Direktivom 2014/61/EU, a radi dostizanja ciljeva iz Digitalne agende za Evropu do 2020. godine.

Usvajanjem tog Zakona, kako je saopšteno, ukloniće se postojeće prepreke postavljanja mreža velikih brzina na teritoriji cijele Crne Gore.

“Propisaće se mjere za smanjenje troškova postavljanja elektronskih komunikacionih mreža velikih brzina koje se odnose na pristup i zajedničko korišćenje postojeće fizičke infrastrukture, transparentnost u vezi sa fizičkom infrastrukturom, koordinacija građevinskih radova i transparentnost u vezi sa planiranim građevinskim radovima, kao i nadležni organi za rješavanje sporova, prikupljanje, objavljivanje i zaštita tajnosti podataka kao i obavljanje nadzora u području ovog Zakona”, dodaju iz Ministarstva.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније