Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Muzika

25. 10. 2014. 23:18 >> 23:16

DŽEK BRUS

Preminuo pjevač grupe "Cream"

Džek Brus, basista i pjevač kultne grupe “Cream”, preminuo je danas u u 71. godini.

Brus je rođen u Škotskoj i od najranije mladosti zainteresovao se za jazz bas. Kada je napustio školovanje da bi se posvetio muzici, početkom šezdesetih skrasio se u London gdje je svirao Aleksisom Kornerom u “Blues Incorporated”, a zatim je s Džindžer Bejkorom osnovao “Graham Bond Organization”.

Sredinom šezdesetih svirao je s Bluesbreakersima Džona Majala, otprilike u vrijeme kada je Erik Klepton gradio svoje samostalno ime. Brus je napustio Bluesbrakerse i otišao da svira s grupom “Manfred Mann”, a onda su mu u ljeto 1966. prišli Klepton i Bejker s idejom novog koncepta - 'power trio'. 

                             

 

Bend su nazvali  “Cream” (ipak su bili 'krema' ondašnje scene) i u kratke, ali značajne dvije i po godine u potpunosti redefinisali rock'n'roll scenu. "I Feel Free", "Sunshine of Your Love" i "White Room" samo su neke pjesme koje je Bruce napisao  i koje su završile na vrhu muzičkih ljestvica.

                                

Nakon raspada Creama, Brus se uglavnom posvetio solo karijeri, a aktivan je bio do samog kraja života. Posljednji album "Sliver Rails" objavio je u martu ove godine.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније