Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

Невенка Јововић, ТВЦГ

26. 11. 2023. 19:59 >> 21:03

BIJENALE ARHITEKTURE

Za progres potreban pravilan odnos prema prirodi i nasljeđu

U palati Malpiero u Veneciji zatvoren je crnogorski paviljon na 18. Bijenalu arhitekture. Zatvaranju još jedne naše priče na Venecijanskom bijenalu prethodila je debata o povratku integritetu. Za progres je, kako to vide autori na Bijenalu, potreban pravilan odnos prema prirodi i nasljeđu.

Konferencija Povratak integritetu koja je održana na Bijenalu arhitekture u Veneciji potencirala je pitanje kako će se u Crnoj Gori u budućnosti živjeti i graditi životni prostor koji je osnovna mjera prosperiteta jednog društva.

Za progres je, kako to vide autori na Bijenalu, potreban pravilan odnos prema prirodi i naseljeđu graditeljstva.

"Smatramo da sva pitanja koja su pokrenuta na ovom Bijenalu su izuzetno važna i dešavaju se u ključnom trenutku kako bi se trasirala ispravna budućnost i razvoj, očuvanje prostora i njegova adekvatna upotreba", kazala je autorka Ema Alihodžić Jašarović.  

"Savremene tendencije arhitekture svjedoče o tome da je kamen jedan od ključnih materijala koji može doprinijeti i kroz nasljeđe, odnosno ono što smo naučili o gradnji kamenom i kroz savremene interpretacije inovacije u kamenoj gradnji", kaže autorka Anđela Bnin Bninski. 

Budući da nam sve crnogorske prirodne ljepote nisu dostupne, autori su svojim radovima upravo to učinili.

"Naše misli su bile da se čovjek mora približiti prirodi. Ne možemo se vratiti nazad u prirodu iz koje smo potekli, ali moramo da živimo više u simbiozi sa prirodom", ističe autor Zlatko Nikolić.

Mapirati prostore koje treba revitalizovati u duhu ekološke države, to je jedna od vizija, kaže autor Srđan Tadić.

"Da tu leži neka izvanrednost i neka mogućnost Crne Gore, da valorizuje to što ima. Znači ima prostor, predivne ljude", ocijenio je Tadić.

Crnogorski paviljon u Veneciji zatvorio je ministar Janko Odović i poručio da je ovo početak dijaloga o našoj arhitekturi u prostoru.

"Shvatajući značaj koje učešće Crne Gore ima, za naše autore i međunarodne autore koji su ovdje učestvovali, kako bi se kroz unaprijeđenje međunarodne prepoznatljivosti Crne Gore pružila jedna nova tačka i jedna nova slika naše lijepe, male, ali zaista izvanredne države", poručio je ministar prostornog planiranja i urbanizma.

Ambasadorka Crne Gore u Italiji Milena Šofranac vjeruje da treba nastaviti ovakav trend, razmjenjivati ideje, jer bez toga sigurno ne možemo realizovati ni djelimično ono što želimo.

Bijenale arhitekture je zatvoreno, ali su zato otvorena vrata za debate koje će ukazati na bogatstvo resursa prirode i naslijeđa koje su trajne vrijednosti, ali i na to da sadašnjost i budućnost ne smiju zaboraviti prošlost.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније