Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

B.B. [ N1 ]

16. 04. 2024. 12:27 >> 12:29
Čitaj mi:

IZRAELSKA UMJETNICA

Neće da otvori paviljon na Bijenalu dok se ne oslobode taoci u Gazi

Izraelska umjetnica Rut Patir, koja je izabrana da predstavlja svoju zemlju na Venecijanskom bijenalu, poručila je u utorak da odbija da otvori nacionalni paviljon na toj uglednoj umjetničkoj smotri dok ne bude postignut sporazum o prekidu vatre i oslobađanju talaca u Pojasu Gaze.

"Vrijeme za umjetnost je izgubljeno", ocijenila je Patir, javlja Rojters.

Skoro 9.000 ljudi, uključujući umjetnike i direktore muzeja, potpisalo je u februaru peticiju u kojoj se traži isključenje Izraela sa Bijenala i ta zemlja optužuje za genocid nad Palestincima.

Organizatori Bijenala i italijanska vlada su odbacili peticiju, uz konstataciju da je za Izrael važno da dobije prostor u Veneciji.

Na ovogodišnjem Bijenalu bi, uz poruku "Stranci svuda", od 20. do 24. aprila trebalo da učestvuju umjetnici iz 90 zemalja.

Rad Rut Patir uključuje video snimke antičkih statua plodnosti, kao komentar na ulogu žena. Njenu izložbu djelimično finansira izraelska vlada.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније