Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

[ M.L.B. ]

10. 08. 2023. 14:57 >> 14:58

ZA 2023.

Olga Tokarčuk dobitnica nagrade “Književni plamen” 

Internacionalnu nagradu Književni plamen za 2023. godinu dobila je poljska književnica Olga Tokarčuk, istaknuta književnica i dobitnica Nobelove nagrade za književnost 2019. godine.

Kako je saopštila izdavačka kuća Nova knjiga njoj će nagrada biti uručena početkom septembra u Crnoj Gori.

Odluku je juče donio Žiri za dodjelu nagrade Književni plamen koji predvodi njen prvi dobitnik i od tada njen saosnivač i predsjednik, slavni nobelovac Mario Vargas Ljosa, a u kojem su vlasnik Nove knjige i saosnivač nagrade Predrag Uljarević, akademik Siniša Jelušić, profesori Sonja Tomović Šundić i Aleksandar Jerkov.

Poslije prvog dobitnika i utemeljivača nagrade Marija Vargasa Ljose, Književni plamen je došao u ruke još sedam izuzetnih svjetskih pisaca ‒ Klaudija Magrisa, Orhana Pamuka, Adama Zagajevskog,  Margaret Atvud, Gabrijela Zaida, Irene Valjeho i Havijera Serkasa.

“Imajući pred sobom izvrsnost dosadašnjih dobitnika i niz izuzetnih kandidata, žiri je razmotrio nekoliko autora i autorki koji su već neko vrijeme u središtu njegove pažnje i usaglasio jedinstven sud da u 2023. godini nagradu dodijeli istaknutoj književnici i dobitnici Nobelove nagrade za književnost 2019. godine, poljskoj, evropskoj i svjetskoj književnici Olgi Tokarčuk čiji su romani i proze već godinama i kod nas, u Crnoj Gori i okruženju, omiljena lektira onih koji znaju šta je prava i velika književnost”, saopšteno je iz Nove knjige.

Olga Tokarčuk je pisala romane i priče, poeziju i eseje, libreto i scenario, nosilac je više počasnih doktorata i psiholog okrenut Jungovoj školi, što je ostavilo traga u njenom djelu, osnivač svoje fondacije i društveni aktivist koji smjelo ulazi u otvorene sporove nastojeći da ideju demokratije i ljudskih prava uzdigne na viši nivo.

U njenoj prozi žiri je prepoznao poetiku stalne projmene i novog istraživanja, smjelost da se uprkos uspjehu prethodne knjige sa svakim novim poduhvatom krene u nepoznato, veliku širinu žanrovskih transformacija i istraživanja neuralgičnih tema važnih za Poljsku, Češku i Njemačku, za Evropu graničnih pojaseva i situacija, za njenu istoriju i savremenost, različite jezike, tradicije i običaje koji u nekadašnjoj i današnjoj Srednjoj Evropi ostavljaju svoj moćan i ubedljiv trag i predstavljaju nasleđe koje valja štiti kao oblik jednog posebnog bogatstva.

U našim prilikama i promjenama kroz koje prolazimo, u dijalogu sa velikim djelom dobitnice Nobelove nagrade za književnost i druge književnice dobitnice Književnog plamena, u rasponu koji je nagrada već opisala povezujući različite kontinente, zemlje porjjekla i mjesta u kojima žive i djeluju dobitnici Književnog plamena, možemo naći veliku podršku da se uz veliku književnost smjelo ide naprijed.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније