Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

[ rtcg.me ]

06. 08. 2023. 07:52 >> 07:51

AKT MINISTARSTVA KULTURE

Utvrđena pravila o izboru crnogorskog kandidata za Oskara

Ministarstvo kulture i medija utvrdilo je pravila za izbor crnogorskog kandidata za nagradu Oskar Američke filmske akademije, u kategoriji 'Najbolji strani film'.

Crna Gora se, kako se navodi u odluci Ministarstva, obavezuje da kandiduje najbolji nacionalni film iz protekle godine, koji izaberu predstavnici različitih filmskih struka.

"Kandidat za Oskara ne može biti film za koji nijesu u potpunosti podmirena sva dugovanja prema autorima, ekipi i glumcima, što se odnosi i na regulisanje autorskih prava. O kandidatu će odlučivati Selekciona komisija od sedam članova različitih struka (režija, produkcija, gluma, dramaturgija) koji iz svojih redova biraju predsjednika i sekretara komisije. Saglasnost na sastav komisije daje izvršni komitet Američke akademije", navode u dokumantu Ministarstva.

Ta komisija će biti formirana na jednogodišnji privremeni status. projekcije se moraju gledati u adekvatnoj kino dvorani, a projekcije će biti zatvorenog tipa samo za članove komisije. Odluka o kandidatu se donosi tajnim glasanjem, a ukoliko dva filma dobiju isti broj glasova, glasanje se ponavlja do tri puta. Ukoliko ni nakon trećeg puta nijedan film nema većinu, Ministarstvo će konstatovati da te godine nije izabran kandidat za nominaciju za nagaradu Akademije.

Kako je predviđeno dokumentom, Komisija ima pravo i da ne izabere film ukoliko smatra da nijedan prijavljeni film ne zadovoljava kvalitetom.

Komisija je, kako se ističe, dužna da i ovu odluku obrazloži u pisanoj formi.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније