Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Film i pozorište

A.J. [ RTS ]

13. 03. 2024. 19:09 >> 19:10

uprkos nominacijama

Holivudske legende kojima je Oskar stalno izmicao iz ruku

Biti nominovan za Oskara je velika čast, a rijetka je privilegija osvojiti ga. Nažalost, neki od najtalentovanijih ljudi u Holivudu nikada nisu uzeli u ruke čuvenu zlatnu statuu, mada su bili nominovani više puta. Na listi legendarnih „gubitnika“ nalaze se imena za koja ne bismo očekivali da nisu održali govor sa pozornice Dolbi teatra.

Glen Klouz drži nesrećni rekord da je glumica sa najviše nominacija i bez pobjeda. Od 1983. godine nominovana je osam puta – četiri su bile za sporedne uloge u "Svijetu po Garpu", "Velikoj jezi", "Talentu" i "Seljačkoj elegiji". Ostale nominacije su bile za uloge u Fatalnoj privlačnosti, Opasnim vezama, Albertu Nobsu i filmu Družina.

Godine 2019. bila je favorit da dobije priznanje za najbolju glumicu zahvaljujući ulozi u filmu Družina, ali je statua na kraju pripala Oliviji Kolman za Miljenicu, koja je dio svog govora posvetila koleginici: „Ti si oduvijek bila moj idol i nisam željela da se ovo dogodi“, rekla je Olivija Kolman. „Mislim da si nevjerovatan i mnogo te volim."

Ali Klozu – koja, sudeći po listi naslova na IMDB-u, ne namjerava uskoro da uspori – ne traži sažaljenje. „Prije svega, ne mislim da sam gubitnik“, rekla je za Asošijeted pres 2021. „Ko je u toj kategoriji gubitnik? Tu ste, vas petoro počastvovani za posao koji ste obavili. Šta ćete više?"

Piter O’Tul

Pokojni Piter O’Tul drži rekord za najnominovanijeg glumca bez ijedne pobjede. Tokom svoje četrdesetčetvorogodišnje karijere, on je, kao i Glen Klouz, bio nominovan za osam Oskara u kategoriji najbolji glumc u glavnoj ulozi.

Godine 2003, deceniju prije smrti, O'Tul je dobio počasnog Oskara i mada neki tvrde da to nije pravi Oskar, on je i to cijenio, a u govoru kada je dobio nagradu je rekao: „Uvijek djeveruša, nikad nevjesta, moja sudbina! Ali sada imam svog Oskara koji će biti sa mnom dok nas smrt ne rastavi.”

Ejmi Adams

Ejmi Adams mnogi smatraju najdarovitijom živom glumicom koja tek treba da dobije Oskara. Nije da se već nije dokazala u brojnim ulogama, a bila je nominovana šest puta u svojoj skoro trodecenijskoj karijeri, a pet od njih je bilo za najbolju sporednu glumicu: 2005. Pridošlica, 2008. Sumnja, 2010. Bokser, 2012. Master i 2018. godine "Čovjek iz senke". Njena jedina nominacija za najbolju glumicu bila je za ulogu u filmu Američka prevara 2013. (Nažalost, potpuno je ignorisana za ulogu u filmu Denija Vilneva, Dolazak iz 2016, za koju mnogi smatraju da je njena najbolja izvedba do sada.)

Prošlo je pet godina otkako je Adamsova zaradila svoju poslednju nominaciju, ali je teško povjerovati da će se „suša“ nastaviti. Njen predstojeći film, Nightbitch, zasnovan na romanu Rejčel Joder iz 2021. o mami koja vjeruje da se pretvara u psa, zvuči kao uloga u kojoj Adamsova zaista može da zablista. Možda će joj Akademija ovog puta konačno odati priznanje – pod uslovom da film bude prikazana u bioskopu prije nego što krene na platformi Hulu.

Alfred Hičkok

Alfred Hičkok je pet puta bio nominovan za najbolju režiju, ali nekako nikada nije dobio nagradu. (Hičkokov film Rebeka jeste osvoji Oskara za najbolji film 1940. godine, ali pobjede u toj kategoriji idu producentu, a ne reditelju. Nije da ga je bilo briga – očigledno je prezirao film nakon sukoba oko kreativne kontrole.)

Akademija ga ipak nije potpuno ignorisala. Godine 1968. Hičkok je dobio prestižnu Memorijalnu nagradu Irving G. Talberg, čast koju je Akademija za skoro sto godina dodelila samo tridesetdvojici filmskih stvaralaca. Ipak, Hičkok ni za ovo priznanje nije zahvalio emotivnim govorom. Popeo se na podijum i rekao tri riječi – „Hvala vam puno“ – i otišao sa bine uz svoju legendarnu muzičku temu. Ovo je svakako nešto što je samo Hičkok mogao sebi da dozvoli.

Dajana Voren

Autorka muzike Dajana Voren je od 1988. bila nominovana za najbolju originalnu pjesmu 15 puta, uključujući i ove godine za numeru The Fire Inside iz filma Flamin’ Hot, ali nikada nije pobijedila. U svom urnebesnom govoru kada joj je dodijeljen počasni Oskar prošle godine, našalila se: „Čekala sam 34 godine da kažem ovo: Željela bih da se zahvalim Akademiji“.

I dok bi to moglo biti dovoljno za Vorenovu, čini se da je samo pitanje vremena kada će konačno čuti svoje ime u najvećoj holivudskoj noći.

Samjuel L. Džekson

Samjuel L. Džekson je jedan od onih glumaca koji izgleda ne umije da odigra lošu ulogu. Ipak, uprkos njegovom prisustvu na velikom platnu, Džekson ima samo jednu nominaciju za Oskara uz svoje ime. Godine 1995. nominovan je za najbolju sporednu mušku ulogu za Petparačke priče, ali je izgubio od Martina Landaua.

Ali i Džeksonov talenat nije ostao potpuno neprimijećen. Akademija mu je dodijelila počasnog Oskara 2021. godine. Ali zar ne bi bila apsolutna šteta da jedan od najplaćenijih i najplodnijih holivudskih glumaca nije dobio priliku da održi pravi govor za Oskara tokom svog života?

Keri Grant

Keri Grant je možda jedan od najpoznatijih glumaca koji nikada nije osvojio Oskara. I, nažalost, nije imao mnogo šansi da osvoji jednog prije no što je napustio ovaj svijet u 82. godini 1986. Samo dva puta u karijeri je bio nominovan za najboljeg glumca; prvo za Penny Serenade iz 1941, a kasnije za None but the Lonely Heart iz 1944.

Ipak, ostaje pitanje za Akademiju, kako da nije bio nominovan za uloge u filmovima "Njegova djevojka Petko", "Aferu za pamćenje" ili "Sjever-sjeverozapad." Grant je nagrađen počasnim Oskarom 1969. jer je „bio Keri Grant“. Zato je Frenk Sinatra, koji je Grantu uručio statuu, vjerovao da je za njega to bila velika čast.

Ričard Barton

Ričard Barton je imao čast da ga Akademija nominuje sedam puta prije smrti 1984. godine. I dok ikona Starog Holivuda, nekima možda poznatiji kao čovjek koji se ženio sa Elizabet Tejlor ne jednom, već dva puta, nikada nije osvojio Oskara, prilično je neprimjereno nazvati ga gubitnikom.

Svih sedam njegovih „poraza“, od kojih je šest za najboljeg glumca, došlo je protiv velike konkurencije, uključujući filmske legende – Entonija Kvina, Vilijama Holdena, Reksa Harisona i Džona Vejna. Poštenije bi bilo reći da kada su u pitanju Oskari, Barton je bio sjajan glumac koji je imao malo loše sreće.

Bredli Kuper

Bredli Kuper može sve: glumi, režira, piše, diriguje Drugom simfonijom Gustava Malera. Ali izgleda da ne može da osvoji Oskara – još uvijek. Od 2013. dobio je 12 nominacija, od kojih četiri za najboljeg glumca. Samo ove godine zaradio je tri nominacije za svoj film Maestro – najbolji film, najbolji glumac, najbolji originalni scenario.

Ima onih koji tvrde da se Kuper previše trudi da osvoji Oskara i da to možda odbija članove Akademije. Drugi, uključujući kolumnistu Njujork tajmsa, Kajla Bjukenana, u velikoj mjeri se ne slažu sa narativom o „pokušavanju”, tvrdeći da mu je mnogo više stalo do toga da bude shvaćen ozbiljno kao reditelj.

Ipak, ipak možda se treba kladiti na to da će Kuper u nekom trenutku svoje karijere odnijeti kući malog zlatnog čovjeka.

Greta Garbo

Greta Garbo se smatra jednom od najvećih holivudskih glumica, ali nikada nije osvojila Oskara. Tri puta nominovani za najbolju glumicu za Anu Kristi, Kamil i Ninočku dobila je počasnu nagradu Akademije 1955.

Ali kada je dobila priliku da održi govor povodom najveće holivudske večeri, povučena zvijezda je odlučila da ostane kod kuće. Njena statua joj je kasnije poslata poštom, ali na sreću, njena prijateljica, glumica Nensi Keli, bila je tu da u njeno ime primi nagradu i oda počast jedinstvenoj zvezdi.

„Možda postoji više od jedne Keli“, rekla je.„Ali postoji samo jedan Garbo.“

Vilem Dafo

Čini se da Vilem Dafo nikada ne igra isti lik dvaput, što je znak njegovog nevjerovatnog dometa kao glumca. Njegova sposobnost da živi u nekoj ulozi, bez obzira koliko je poremećena ili nesređen,a čini ga favoritom na kladionicama da jednog dana osvoji Oskara.

Već je bio nominovan četiri puta, uključujući 2018. za najboljeg sporednog glumca za projekat Florida. (Izgubio je to od drugog sjajnog glumca, Sema Rokvela, za Tri bilborda ispred Ebinga u Misuriju) Možda će peti put, kad god to bilo (s obzirom na to da trenutno radi na sedam projekata), sreća da mu se nasmiješi.

Tom Kruz

Bez obzira na to šta mislili o Tomu Kruzu van ekrana, teško je osporiti činjenicu da je legitimna filmska zvijezda koja je spremna da stavi svoj život na kocku zbog svoje umjetnosti. Ali njegova odluka da zaroni (ponekad i bukvalno) u akcioni svijet, žanr koji Akademija ne cijeni naročito, ugrozila je njegove šanse da kući odnese statuu.

U svojoj četvorodecenijskoj karijeri, Kruz je dobio samo četiri nominacije, od kojih su tri bile za njegove uloge u filmu "Rođen 4. jula 1989", "Džeri Megvajer" iz 1996. i "Magnolija" iz 1999. godine. (Takođe je dobio nominaciju za najbolji film prošle godine, ali kao producent filma Top gan: Maverik).

Jasno je da je prošlo dosta vremena otkako je Kruz glumio u filmu dovoljno prestižnom da krene u kampanju za Oskara. Ali sa najavom da radi sa dvostrukim dobitnikom za najbolju režiju, Alehandrom Gonzalesom Injarituom, na novom filmu, čini se da bi mogao da signalizira Akademiji da je zainteresovan za ulazak u trku – a obožavaoci Kruza već znaju koliko je dobar u tome.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније