Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

Б.Б.

02. 08. 2023. 15:52 >> 15:52
1

SARADNjA SA POLjSKOM

Arhivska građa iz Varšave u Crnoj Gori nakon više od jednog vijeka

Arhivska građa o Crnoj Gori koja se sastoji od 1.525 dokumenata i tri knjige iz Centralnog athiva istorijskih zapisa u Varšavi vraćena je u Crnu Goru nakon više od jednog vijeka. Preuzimanjem te građe, kako ističu u Ministarstvu kulture i Državnom arhivu, vraćen je značajan segment autentičnih dokumenata koji svjedoči o crnogorskoj istoriji, kulturi i tradiciji.

Kako je poručeno na predstavljanju arhivske građe iz vremena Knjaževine i Kraljevine Crne Gore, koju je Centralni arhiv istorijskih zapisa u Vrašavi poklonio Državnom arhivu Crne Gore, ta vrijedna arhivska građa sadrži 1.525 dokumenata (2.469 stranice) i tri knjige (711 stranica).

Ministarka kulture i medija Maša Vlaović, je istakla da je arhivska građa neraskidivi dio svakog savremenog društva, njegova memorija i hroničar vremena.

"Nastala kroz slojevite društveno-istorijske procese, kakve Crna Gora pamtim predstavlja važan izvor u naučno-istraživačkom radu kako pojedinca tako i institucija", kazala je Vlaović.

Istakla je da smo zahvalni državi Poljskoj i njenim arhivskim službama, jer ova vrijedna građa svjedoči o važnom periodu crnogorske istorije, a posebno na aktivnosti i rad Ministarstva vojnog Knjaževine i Kraljevine Crne Gore u periodu od 1894 - 1914. godine, što nam potvrđuje posvećenost Crne Gore u vjekovnoj borbi za slobodu.

Ona je kazala da dobijena dokumenta predstavljaju izuzetnu vrijednost kako sa naučno-istraživačkog aspekta, tako i sa aspekta dopune našeg arhivskog fonda, a sve zahvaljujući dobrim odnosima dvije države i institucijama sistema.

"Arhivski materijal živi samo ukoliko se čita i istražuje, a čitanjem preuzetih dokumenata, koja su prvenstveno vojnog karaktera, ne možemo a da ne primijetimo da je i u toj sferi i vremenu kultura imala važno mjesto i ulogu”, rekla je Vlaović.

Na kraju je poručila da gest Poljske prema Crnoj Gori, govori o iskrenosti prijateljstva dvije evropske zemlje i izrazila želju da se nastave i dodatno unaprijede dugogodišnji i dinamični odnosi.

V.d. direktora Državnog arhiva Crne Gore, Danilo Mrvaljević. istakao je da je ovaj događaj od izuzetne važnosti za Državni arhiv, ali i za crnogorsku kulturu i državu.

"A kako je ovdje riječ, u prvom redu, o arhivskoj građi Ministarstva vojnog iz vremena Knjaževine/Kraljevine Crne Gore, utoliko ovaj događaj ima dodatni značaj, imajući u vidu slavnu istoriju crnogorske vojske i vitešku tradiciju Crnogoraca, stvaranu kroz viševjekovnu borbu za slobodu svoje zemlje, koja je krunisana na Berlinskom kongresu 1878. godine međunarodnim priznanjem naše zemlje kao nezavisne i suverene države”, rekao je Mrvaljević.

Mrvaljević je kazao da se preuzimanjem arhivske građe iz Centralnog arhiva istorijskih zapisa u Varšavi “vratili na svoje mjesto i jedan kamenčić u mozaik hiljadugodišnje crnogorske istorije”.

Otpravnica poslova u Ambasadi Poljske, Malgorzata Lakota Micker, kazala je kako je ta država za vrijeme Drugog svjetskog rata izgubila velik i značajan dio svoje arhivske građe.

"Izuzetno nas raduje što smo bili u prilici da vratimo Crnoj Gori značajan dio njene arhivske građe, imajući u vidu koliko je ista važna za kulturni identitet jednog naroda, a ovo je samo jedan od dokaza da se međunarodni odnosi između Crne Gore i Poljske temelje na principima međusobnog poštovanja i prijateljstva”, rekla je Lakota Micker.

Mr Vukota Vukotić, arhivski savjetnik, je prilikom prezentovanja arhivske građe kazao je da najveći dio ove građe, pripada, prema svom nastanku, fondu Ministarstva vojnog Knjaževine/Kraljevine Crne Gore i nastao je u periodu od 1894. do 1914. godine.

"Pored toga, u materijalu povraćenom iz Poljske ima i dokumenata koji se odnose na Crnogorsku Narodnu Skupštinu, neke druge institucije i kulturni život naše zemlje", dodao je Vukotić.

Istakao je da je značaj ove građe u tome što se ovim putem upotpunjavaju postojeći fondovi, čime se i proširuje znanje o Crnoj Gori toga doba.

"U dobijenom materijalu iz Poljske imamo i jedan proglas serdar-ekrema Omer-paše Latasa iz 1862. godine, jedne od najmračnijih stranica naše istorije”, rekao je Vukotić.

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније