Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

Б.Б. [ Ivana Vlaovi, Radio Crne Gore ]

27. 04. 2023. 07:05 >> 07:06
4

ZAGARČANIN

"Duklja najneočuvaniji arheološki lokalitet u Evropi"

Duklja predstavlja najneočuvaniji arheološki lokalitet takve vrste u Evropi, poručio je arheolog Mladen Zagarčanin. Kako je istakao za Radio Crne Gore, Duklja je uglavnom u privatnim rukama, a država je nezainteresovana za rješavanje problema koji pogađaju taj drevni rimski grad.

"Duklja treba da funkcioniše kao zasebna cjelina i kao muzej na otvorenom sa više sadržaja. Preduslov za to je da taj grad bude integrisan u jednu cjelinu i da se zona zaštite poveća", objašnjava Zagarčanin.

Iz Ministarstva kulutre saopštili su za Radio Crne Gore da sprovedene aktivnosti u prethodnim godinama pokazuju njihovu posvećenost na polju zaštite, prezentacije i promocije Duklje.

"U prilog tome govori činjenica da je ovo ministarstvo u prethodnom periodu (2012-2020) za aktivnosti koje imaju za cilj unapređenje stanja, valorizaciju i prezentaciju arheološkog lokaliteta Duklja, izdvojilo oko 180.000 eura", kažu u Ministarstvu.

Zagarčanin dodaje da osim nezainteresovanosti države za Duklju, problem predstavlja i veliki broj privatnih parcela koje se nalaze na području tog rimskog grada.

"Ništa do sada nije urađeno kako bi se otkupili svi vrijedni djelovi grada. O pruzi ne možemo govoriti, kao o nečemu što je normalno. Kada bismo željeli da ispravimo tu grešku morali bismo biti bogati kao Norveška. Tako da se ta pogreška teško može regulisati", poručio je Zagarčanin.

Iz Ministarstva kulture navode da su osim arheoloških istraživanja u prethodnom periodu vršena arhivska istraživanja lokaliteta, geofizička istraživanja, izrađeni 3D modeli i animacije za reprezentativne objekte.

Dodaju da je rađeno i na regulisanju vlasničkih odnosa, jer je značajan dio kulturnog dobra u privatnom vlasništvu.

Zbog pandemije Kovid aktivnosti su prekinute, ali, kako navode, u periodu koji slijedi biće nastavljene.

"Imajući u vidu potrebu za kreiranje dugoročne strategije kao glavnog preduslova za kvalitetno upravljanje lokalitetom, Ministarstvo je u prethodnom periodu izdvojilo dvije hiljade eura, za izradu menadžment plana Duklje, koji će dati odgovore na brojna, prije svega ključna pitanja zaštite i upravljanja lokalitetom Duklja i unaprijediti saradnju svih relevantnih struktura", saopšteno je iz Ministarstva kulture.

Ispred Turističke organizacije Podgorica, Nina Pajović, navodi da ima prostora za bolju turističku valorizaciju Duklje, ali i da veliki broj turista posjećuje taj lokalitet.

"Ranije smo uradili tri kulturno - istorijske rute, od kojih jedna vodi do arheološkog lokaliteta Duklja. Taj materijal dostupan je na više jezika", kaže Pajović.

Dodaje da postoji i veliki broj individualnih turista koji posjećuju taj lokalitet.

Zagarčanin smatra da broj turista nije dovoljan s obzirom na značaj Duklje.

"Ne možemo biti zadovoljni sa nekoliko ekskurzija, ni kada bi one brojale nekoliko desetina hiljada turista na godišnjem nivou, jer je riječ o najznačajnijem arheološkom lokalitetu u Crnoj Gori", kaže ona.

Pajović poručuje da TO Podgorica sprovodi promotivne aktivnosti u vezi sa tim lokalitetom.

"Uradili smo promotivni film 'Antička Duklja', gdje je spletom različitih umjetnosti prikazan taj lokalitet. Distribuiramo ga na svim elitnim tržištima", napominje Pajović.

Dodaje da je jedna od aktivnosti i tematski Bal pod maskama, koji se realizuje na tom arheološkom nalazištu.

Pajović ističe da nedovoljan broj arheoloških istraživanja trenutno predstavlja prepreku za dalju turističku valorizaciju.

Iz Ministarstva kulture navode da je ograđeni dio Duklje u statički dobrom stanju.

Dodaju da preostali dio lokaliteta, koji se nalazi van ograđenog prostora, u zapuštenom je stanju, naročito iz razloga što otežavajuću okolnost pri planiranju bilo kakvih aktivnosti na tom prostoru predstavlja privatno vlasništvo nad katastarskim parcelama.

Iz tog Ministartsva poručuju da je za potpuniji tretman Duklje potrebno uložiti dodatne napore, ali da taj posao iziskuje određenu vremensku toleranciju.

Sa druge strane, Zagarčanin zaključuje da bi se taj lokalitet očuvao kao cjelina, mora se uključiti država, kupiti sve privatne parcele, rekonstruisati bedemi i odraditi ostale potrebne aktivnosti, kako ne bismo za par godina ponovo govorili o nedovoljnoj očuvanosti tog drevnog rimskog grada.

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније