Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

26. 04. 2021. 09:51 >> 11:25

DJECA ODABRALA

"The Crossing" najbolji evropski film za mlade

Norveški film "The Crossing", u režiji Johane Helgeland, dobitnik je prestižne Nagrade mlade publike Evropske filmske akademije, u u izboru najboljeg filma učestvovalo je i 120 osnovaca iz Crne Gore.

Kako su istali u Podgorica film festivalu, u odabiru najboljeg filma učestvovalo je više od 3.500 osnovaca iz 38 evropskih država, među kojima je bilo i 120 učesnika i učesnica iz Crne Gore. Članovi i članice žirija, uzrasta od 12 do 14 godina, pogledali su tri filma putem specijalne onlajn platforme i glasali za svog favorita.

Pored filma "The Crossing", nominovani su bili i italijansko-francuski film "Pinocchio" (reditelj Mateo Garone) i irsko-luksemburško animirano ostvarenje "Wolfwalkers" (Tom Mur i Ros Stjuart).

"The Crossing" je dramatičan, uzbudljiv i dirljiv film, koji na djeci prijemčiv način, obrađuje teme Drugog svjetskog rata, izbjeglištva i vjerske netrpeljivosti. U pitanju je inspirativna priča o četvoro odvažne djece, o porodici, prijateljstvu, strahovima, hrabrosti i suprotstavljanju nepravdi.

Ceremonija proglašenja pobjednika prenošena je uživo iz studija u Erfurtu.

Jedna od "virtuelnih” gošći svečane ceremonije bila je i Anja Milić, četrnaestogodišnjakinja iz Bara. Anja je bila i jedna od svega nekoliko djece koji su u programu dodjele nagrade imali priliku i da komentarišu nominovane filmove.

"U pitanju je film koji zbilja poziva na razmišljanje. Gledati djecu kako donose bolje odluke nego odrasli, bilo je zbilja dirljivo. Takođe, film je prenio jednu veliku poruku - rat nikada ne smije biti opcija", kazala je Milić.

Režiserka nagrađenog ostvarenja, Johana Helgeland zahvalila se Evropskoj filmskoj akademiji i svim mladim ljubiteljima filma.
"Potrebne su nam priče koje kod djece izazivaju saosjećajnost, potrebne su nam velike emocije. Filmovi za djecu su veoma važni zato što ste vi naša budućnost,” izjavila je Helgeland.

Tokom prethodnih pet dana, u okviru pratećeg programa Nagrada mlade publike, održano je i sedam radionice o filmu koje su vodili mladi crnogorski filmski stvaraoci. Na edukativnim radionicama, tinejdžeri i tinejdžerke učili su o scenariju, produkciji, režiji, glumi i analizi filmova.

Nagradu mlade publike organizuju i predstavljaju Evropska filmska akademija i EFA produkcija, uz podršku Mitteldeutsche Medienförderung (MDM). Organizator programa u Crnoj Gori je NVO Podgorica film festival u saradnji sa Filmskim centrom Crne Gore, koji je partner u programima Evropske filmske akademije. Organizaciju događaja podržali su: Delegacija Evropske unije u Crnoj Gori, Crnogorska kinoteka, Ambasada Italije u Podgorici, Italijanski institut za kulturu u Beogradu i Ambasada Norveške u Beogradu.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније