Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Film i pozorište

15. 12. 2020. 06:17 >> 06:18

ONLINE SVEČANOST

Počinje Podgorica film festival

Peti Podgorica film festival biće svečano otvoren večeras u 19:30h online ceremonijom na sajtu www.podgoricafilmfestival.me i Facebook stranici festivala www.facebook.com/Podgoricafilmfestival.

Tradicionalno, Kinoteka će dodijeliti nagrade za doprinos filmskoj umjetnosti. Godišnja nagrada – „Kino-oko" pripala je britanskom režiseru, montažeru i producentu Piteru Veberu.

“Piter Veber je britanski režiser, montažer i producent sa značajnim iskustvom u igranim filmovima i televiziji. Njegovo prvo ostvarenje je kratki film „Čovjek zebra“ (1992), sa Mini Drajver i Piterom Ginisom u glavnim ulogama, koji je napisao i režirao. Zatim je radio kao montažer uz producente Endija Pitersona i Ananda Takera na filmu „Svetac“ (1996), u kom glavne uloge igraju Bruno Ganc i Miranda Ričardson. Nakon brojnih nagrađivanih dokumentaraca i serija za britansku televiziju, uslijedio je njegov bioskopski debi “Djevojka sa bisernom minđušom” (2003), sa Skarlet Johanson i Kolinom Fertom, koji je dobio brojna priznanja, uključujući tri nominacije za Oskara, dva Zlatna globusa i deset nominacija za nagradu BAFTA”, kazali su organizatori.

Piter Veber je potom režirao film „Uzdizanje Hanibala“, koji prati priču o porijeklu mladog Hanibala Lektora, kao prequel filma “Kad jaganjci utihnu”.

“Neka od njegovih režiserskih ostvarenja su i film „Car“ (2012) sa Tomi Li Džonsom i Metju Foksom, TV serija „Tutankamon“ (2016) sa Maksom Ajronsom i Semom Nilom, kao i Netfliksov film „Džeparoši“ (2018). Njegova dokumentarna ostvarenja uključuju nagrađivani ekološki dokumentarac „Deset milijardi“ (2015) i „Zemlja: Jedan fantastičan dan“ (2017), u kojem uloge naratora imaju Robert Redford i Džeki Čen i koji je osvojio nagrade za najbolji film na Međunarodnom filmskom festivalu u Olomoucu i Kinesko-američkom filmskom festivalu. Prošle godine je izašao njegov najskoriji film „Ina de Jard: Duša Jamajke“, dokumentarac koji prati grupu rege muzičara i prikazuje osobenosti njihove muzike kao i njihovog načina života”, navodi se u saopštenju.      

 Nagrada za doprinos očuvanju crnogorske i svjetske filmske baštine – „Ratko Đurović" biće uručena crnogorskom reditelju Momiru Matoviću. 

“Momir Matović je rođen 1951. godine u Titogradu (Podgorica. Završio ja Fakultet dramskih umjetnosti u Beogradu - grupa za filmsku i TV kameru u klasi profesora Nikole Majdaka. Jedan je od najpoznatijih crnogorskih i svjetskih autora u oblasti dokumentarnog filma. Autor je 10 dokumentarnih filmova u produkciji ,,Zeta filma‘’ iz Budve”, kazali su organizatori.

Učestvovao je na preko 160 filmskih festivala u regionu i svijetu, osvajajući mnogobrojne nagrade i priznanja.

Takođe, autor je dokumentarnih serija iz oblasti crnogorske kinematografije, teatra, dramskog amaterizma, kinoamaterizma, gradske baštine grada Podgorice i dugometražnih dokumentarnih filmova sa tematikom iz Crne Gore.

“ Retrospektive njegovih dokumentarnih filmova priređene su u svim većim centrima u regionu i Evropi. Dobitnik je Decembarske nagrade grada Podgorice, Trinaestojulske nagrade Republike Crne Gore i zvanja istaknuti kulturni stvaralac”, navodi se u saopštenju.

Festival će otvoriti crnogorska premijera višestruko nagrađivanog filma „Otac" poznatog srpskog reditelja Srdana Golubovića na prvoj festivalskoj Video on Demand platformi u Crnoj Gori www.podgoricafilmfestival.online.

“Baziran na istinitim događajima, „Otac“ je potresna priča o čovjeku kojem oduzimaju djecu zbog siromaštva. To je priča o gubitniku, otpadniku i poniženom čovjeku koji kroz svoje putovanje pješke od sela na jugu Srbije do prijestonice, sa jednog kraja zemlje na drugi, iz protesta, dostojanstva i želje da se dokaže sebi i drugima i iz očaja, postaje heroj”, navodi se u saopštenju.

Premijerno je prikazan na prestižnom Berlinskom filmskom festivalu, na kojem je osvojio nagradu publike i nagradu ekumenskog žirija koja se dodeljuje filmovima koji senzibilizuju gledaoce za duhovne, ljudske i društvene vrijednosti. Prikazivan je i nagrađivan i na festivalima u Beogradu, Kalgariju, Monpeljeu, dok je u Puli osvojio nagradu publike i to kao prvi film u istoriji festivala koji je dobio prosječnu ocjenu 5.0. Glavni lik tumači hrvatski glumac Goran Bogdan, koji je za ovu ulogu nominovan za nagradu Evropske filmske akademije (EFA).

Festival organizuje NVU Podgorica film festival u saradnji sa Crnogorskom kinotekom, pod pokroviteljstvom Filmskog centra Crne Gore i Sekretarijata za kulturu i sport Glavnog grada Podgorice. Festival su podržali MEDIA Desk Crne Gore, Elektrodistribucija Crne Gore, Ambasada Italije u Crnoj Gori i Italijanski institut za kulturu iz Beograda. Medijski sponzori festivala su Radio Televizija Crne Gore i PRVA TV.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније