Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

21. 12. 2020. 12:32 >> 12:33

ZAVRŠEN PODGORICA FILM FESTIVAL

Gledaocima onlajn ponuđeno 17 ostvarenja

Program petog Podgorica film festivala, završen je sinoć crnogorskom premijerom brazilskog filma "Nevidljivi život", u režiji Karima Ajnouza. Tokom šest festivalskih dana, gledaoci i gledateljke iz svih krajeva Crne Gore, bili su u prilici da putem online platforme www.podgoricafilmfestival.online pogledaju 17 filmova, u okviru tri programske cjeline, od čega je čak 11 filmova premijerno prikazano u Crnoj Gori, istiću organizatori.

Zbog velikog interesovanja publike, većina filmova je dostupna na platformi i danas.

"Ova godina je bila veliki izazov za sve nas u filmskoj industriji, ali smo kroz ovogodišnje izdanje Podgorica film festivala dokazali da ljubav prema filmu ne može biti ugašena, i da interesovanje za naš program iz godine u godinu raste. Peto izdanje Festivala organizovano je u online obliku, u kojem smo se po prvi put predstavili našoj publici. Sa samopouzdanjem u kvalitet programa koji pružamo, odlučno smo stali iza ideje da je film ono što nas može izmjestiti u neku drugačiju, traženu atmosferu, i protekli dani su pokazali da smo uspjeli u namjeri da okupimo brojne ljubitelje filma iz cijele Crne Gore, zahvaljujući novoj formi Festivala. O tome i govore činjenice da je blizu 800 naloga na našoj platformi svakodnevno pratilo program, i da smo zabilježili posjećenost od oko 4.000 pregleda naslova koji su se našli u programu. Uzimajući u obzir da su sa jednog naloga filmovi praćeni uglavnom u društvu više posjetilaca platforme, ova računica nas dovodi do rekordne posjete programa, na šta smo izuzetno ponosni," istakla je Sara Radović, direktorica NVU Podgorica film festival.

Najveću pažnju publike izazvali su filmovi "Otac" čuvenog srpskog reditelja Srdana Golubovića i apsolutni pobjednik Evropskih filmskih nagrada, danski film "Druk" u režiji Tomasa Vinterberga.

Veliko interesovanje vladalo je i za grčki film "Pari" (r. Siamak Etimadi) i iransko ostvarenje "Zlo ne postoji" (r. Muhamed Rasuluf).

"U okviru programa Retrospektiva, koji je ove godine bio posvećen britanskom režiseru, montažeru i producentu Piteru Veberu, najzapaženiji film je dokumentarno ostvarenje 'Deset milijardi'. Program Kratki film promovisao je radove mladih crnogorskih autora, Nikole Vučinića i Milorada Milatovića. Izuzetno uspješan bio je i prateći program festivala - masterklas Pitera Vebera i online razgovori sa filmskim stvaraocima koji su se održavali svakog dana. U razgovorima su aktivno učestvovali crnogorski novinari, studenti filma iz Crne Gore i regiona, filmski profesionalci i ljubitelji filmske umjetnosti svih uzrasta. Gosti razgovora bili su reditelj i scenarista Ognjen Sviličić, reditelj Danilo Šerbedžija, projekt menadžerka Torino Film Lab-a Greta Fornari, reditelj Ivan Salatić, direktor Evropske filmske akademije Matthijs Wouter Knol, glumica Ileana D'Abra, rediteljka Katarina Bulajić, reditelj Milorad Milatović, producent Miljan Vučelić i direktor fotografije Ivan Čojbašić", navodi se u saopštenju.

Festival organizuje NVU Podgorica film festival u saradnji sa Crnogorskom kinotekom, pod pokroviteljstvom Filmskog centra Crne Gore i Sekretarijata za kulturu i sport Glavnog grada Podgorice. Festival su podržali MEDIA Desk Crne Gore, Elektrodistribucija Crne Gore, Ambasada Italije u Crnoj Gori i Italijanski institut za kulturu iz Beograda.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније