Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

Vanja Kovačević [ TVCG ]

31. 01. 2021. 22:23 >> 22:23

MAKADO

"Mistero Buffo" izveden u Podgorici

Pretposljednje večeri MAKADA - manifestacije kamernih dramskih ostvarenja, izvedena je monodrama Mistero Buffo. Komad nastao od zbirke satiričnih monologa italijanskog nobelovca Daria Foa, režirala je Li Delong.

Boro Drašković u jednoj od svojih teatroloških studija kaže da je gluma nastojanje čovjeka da postane sve što nije i što ne može biti: anđeo, prah, svjetlost i dah. Predstavu Mistero Buffo u čijoj osnovi leže srednjovjekovne teatarske misterije, najranije formalno razvijene predstave u srednjem vijeku koje za temu najčešće imaju biblijske pripovijesti i teme kao što su stvaranje svijeta, Hristov život, život svetaca i slično, karakteriše prije svega izuzetna glumačka vještina i tehnika kojom je Dražen Šivak dočarao više likovai više priča.

Za osnovu je imao odlične satirične priče dugo zabranjivanog nobeloca Daria Foa koji je dogme, pogotovo hrišćanske, koje su po pravilu neupitne, doveo u pitanje i iskoristio za prikazivanje naličja društva i svo njegovo licemjerstvo, pohlepu, želju za vlašću, nebrigu za obične ljude.

U osnovi Foovog teksta stoji ironija, kao primjer riječi koja se povukla ( jer u njoj uvijek iza izgovorenog stoji ono neizgovoreno, i to neizgovoreno daje pravi smisao onom što je rečeno ), ali i duboka ljudska saosjećajnost. Iako smještena u davno prošla vremena, Foova namjera je bila da ispriča pričiu o nama, i u krajnjem priču o sebi.

Šesti MAKADO završen je večeras projekcijom monodrame Potonja ura Njegoševa, koju je napisao Slobodan Tomović, režirao Blagota Eraković, a koju izvodi Slobodan Marunović.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније