Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Film i pozorište

T.Gavrić

10. 02. 2022. 07:35 >> 07:46

KALEZIĆ ZA PORTAL

“Soulfood” za oslobađanje žena od nasilja

Monodrama “Soulfood” je poklon svim ženama koje nemaju hrabrosti da se odupru plitkoumnim društvenim okvirima, istakao je za Portal RTCG Slavko Kalezić. On nam je otkrio da li je prvi put učesnik ove manifestacije, koja je poruka monodrame “Soulfood”, kao i na koji način je pandemija uticala na rad kako njegov tako i pozorišta.

Slavko Kalezić je ove godine učesnik Manifestacije kamernih i dramskih ostvarenja “MAKADO” u Podgorici sa monodramom “Soulfood” koja je rađena po romanu Žane Poliakov u njegovoj režiji i adaptaciji.

Navodi da je monodrama “Soulfood” za sve žene koje se plaše kako će ih društvo osuditi ako ostvaruju svoje snove.

“Monodrama "Soulfood" je priča koja govori o suštinskim životnim vrijednostima. Razmišljao sam o tome kuda želim da odvedem gledaoce. Tekst je feministički orjentisan s obzirom na to da je pisan iz Žaninog ugla. Ovo je monodrama koja se zalaže za oslobađanje žena od nasilja, seksizma i tradicionalnih ženskih uloga (domaćice, supruge, majke, seksualnog objekta) i za prihvatanje žene kao cjelokupne ličnosti", navodi on.

S obzirom na to da ova manifestacija ove godine poprima takmičarski karakter, te da su najavljene nagrade za najbolju predstavu, najbolju mušku tj. žensku ulogu kao i za bravuru, Slavko ističe da očekuje da bude na nivou zadatka i da zadovolji sopstvena očekivanja, kao i to da želi da publika bude zadovoljna.

“Ako žiri procijeni da zaslužujem neku od nagrada, biću dirnut i počastvovan” navodi on.

Kako je igranje monodrame “Soulfood” zakazano za noćas, Kalezić nam je otkrio da li postoji poseban razlog zbog kojeg je izabrao taj datum.

“Imao sam opciju da igram devetog ili desetog i odabrao sam deseti februar jer je jedinica moj broj gledano iz ugla numerologije. Broj 10 u sebi sadrži broj 1 a to je početak, moć i  uspjeh", zaključuje on.

Kalezić je kazao da je monodrama podložna promjenama ali i da će izvođenje na “MAKADO” biti drugačija od prethodnih verzija.

“Izvođenje će biti drugačije tako da oni koji dolaze po drugi ili treći put, neće gledati istu predstavu. Cilj mi je da je uvijek oplemenjujem i unaprjeđujem”, navodi on.

O onome što poručuje monodrama “Soulfood” Kalezić je istakao da će se prije svega  publiku natjerati da mijenja neke stvari u životu, one koje nisu dobre.

“Smatram da će u tih sat vremena dobro zamisliti. Ona pruža totalno opuštanje, razgaljuje dušu i ide direktno u srž”, zaključuje Kalezić.

 Što se tiče rada našeg pozorišta u toku pandemije, kao i da li je ista uticala na njegova igranja, Kalezić je rekao da su pozorišta bila na udaru bez osnova, ali da na njega korona nije imala uticaja jer je on konstantno radio na sebi.

“Ako publika može negdje biti bezbijedna, onda je bezbijedna u pozorišnim uslovima. Kad je bio totalni lockdown bio sam izuzetno kreativan. Tada je i nastajao "Soulfood". Subjektivno gledano pandemija nije uticala na mene. Nisam se dao.” zaključio je Kalezić.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније