Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Film i pozorište

[ M.M.Lj. ]

13. 02. 2022. 14:34 >> 23:16

NAJBOLJI GLUMCI MAKADA

Oštir i Sokoloviću nagrada Sat Kula

Sedma KIC-ova Manifestacija kamernih dramskih ostvarenja - MAKADO, sinoć je završena proglašenjem najboljih i svečanom dodjelom nagrada Sat kula. Žaklini Oštir dodijeljena je nagrada za najbolju glumicu, za bravuru Sofije u predstavi ,,Ekselencije”, dok je nagrada za najboljeg glumca otišla u ruke Zijaha Sokolovića za maestralnu ulogu u autorskom projektu, monodrami ,,Lijevo desno glumac” koja je, ujedno, izabrana za najbolju predstavu.

“Ovogodišnji MAKADO, prvi put takmičarskog karaktera, potvrdio je izuzetnu važnost jednog ovakvog pozorišnog festivala za Glavni grad i crnogorsku teatarsku scenu, a bez obzira na koncepcijsku promjenu, kvalitet predstava ostao je vodeće mjerilo selekcije”, saopštili su iz KIC-a.  

Od ove godine ustanovljena festivalska nagrada “Sat kula” dodijeljena je u četiri kategorije.

“Hrvatski glumac Vilim Matula dobio je nagradu za glumačku bravuru, za ulogu u monodrami zagrebačkog Teatra Exit, “Munchausen”. Odluku o nagrađenima donio je stručni žiri u sastavu pisac i dramaturg Vasko Raičević, dramaturškinja Jelena Milošević i glumac Filip Đuretić, a nagrade je uručila direktorica KIC-a Snežana Burzan Vuksanovi”, navodi se u saopštenju.

Nakon ceremonije dodjele, na zatvaranju sedme manifestacije kamernih dramskih ostvarenja - MAKADO, dvostruki pobjednik Zijah Sokolović odigrao je revijalno kabare ,,Međuigre 0 - 24”.

“Ljubitelji pozorišta imali su priliku da tokom pet dana uživaju u žanrovski bogatom pozorišnom festivalu, koji je okupio vrlo značajna imena i produkcije sa crnogorske i regionalne dramske scene. MAKADO je otvoren KIC-ovom duhovitom duodramom “Ekselencije”, u režiji Obrada Nenezića, koja je nakon januarske premijere i repriznog igranja, još jednom izazvale odlične reakcije publike”, kažu iz KIC-a.

Jedna od najizvođenijih hrvatskih predstava monodrama “Münchhausen” odigrana je druge večeri, a maestralnom, uvjerljivom glumom, mimikom i gestikulacijom, glumac Vilim Matula je zabavno i šarmantno oživio lik neprikosnovenog lažljivca, barona Münchhausena.

“Publika je imala priliku da odgleda i predstavu o čuvenoj naučnici, pametnoj, lijepoj i hrabroj Milievi Marić Ajnštajn, koja je bila najveća ljubav Alberta Ajnštajna, ali i mnogo više od toga. Kroz partnersku igru glumice Jelene Mile koja je ujedno autorka scenarija i režije, i glumca Miloša Anđelkovića, pokušalo se odgovoriti na pitanje - koja je uloga i mjesto žene u društvu”, kazali su iz KIC-a.

Još jedna crnogorska produkcija obilježila je MAKADO, a riječ je o autorskom projektu Slavka Kalezića, monodrami “Soulfood”. Duhovita i upečatljiva izvedba Kalezića koji je adaptirao i dramatizovao tekst Žane Poliakov pobrala je simpatije brojne publike.

“Takmičarski segment festivala zatvorio je maestro monodrame, kako ga mnogi nazivaju, glumac Zijah Sokolović, sa svojim izuzetnim projektom ,,Lijevo desno glumac”, u produkciji beogradskog Yugo ART- a. Sokolovıć je objedinjujući predstavu, radionicu, team building, predavanje, pokušao da odgovori i uporedi teatarsku umjetnost sa realnim svijetom i ,,teatrima” u kojim svakodnevno živimo”, kazali su u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније