Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

16. 09. 2013. 23:06 >> 23:05

MANIFESTACIJA

„Jezero, baština, inovacije“ od 19.9.

Ministarstvo kulture, u okviru realizacije projekta CULTEMA, u periodu od 19. do 22. septembra, u regionu Skadarskog jezera organizuje niz aktivnosti pod nazivom „Jezero, baština i inovacije“.

Prvi dio manifestacije počeće u četvrtak, 19. septembra, u selu Godinje, gdje će biti održana trodnevna studentska radionica na temu Mapiranje tematskih staza i specifična turistička signalizacija Godinja, a sve u cilju prepoznavanja značajnih tačaka u samom Godinju koje tretiraju kulturno-istorijske, arhitektonske, gastronomske i druge turističke vrijednosti lokaliteta.

„Između ostalog, u toku trajanja radionice biće koncipirane tematske staze lokaliteta, detaljno razrađeni tematski punktovi, te kreirano idejno rješenje info sistema za tematske staze“, navode iz Ministarstva.

Drugog dana manifestacije, 21. septembra, na Virpazaru će biti upriličen zajednički događaj sa Centrom za inicijative iz oblasti održivog turizma (CSTI), kako bi se zaokružila ideja o Skadarskom jezeru kao sinergiji kulturnog i prirodnog nasljeđa, tradicije i turizma.

U okviru ovog segmenta, u periodu od 11 do 15 sati  biće organizovano nekoliko aktivnosti: izložba suvenira, upotrebnih predmeta i murala od reciklirane plastike, nastalih u okviru projekta “Umjetnost, plastika, reciklaža” koje sprovodi CSTI, zatim dječji program, a biće organizovana i izložba domaćih proizvoda i suvenira iz regiona Skadarskog jezera kao i degustacija tradicionalnih jela. Za projektne partnere iz drugih zemalja biće organizova obilazak nekih od kulturnih dobara sa liste prioriteta za projekat Cultema (Besac, Lesendro, Grmožur, Godinje…)

Centralni događaj biće organizovan 22. septembra na tvrđavi Žabljak Crnojevića, sa početkom od 17 sati. Cilj aktivnosti je promocija projektnih teritorija i kulturnih dobara u okviru projekta Cultema uz učešće partnerskih organizacija iz Italije, Grčke, Rumunije i Bugarske. Posebno će biti predstavljena baština Skadarskog jezera, kulturna dobra sa liste prioriteta, sa akcentom na Žabljak Crnojevića  i dokumenta koja su za lokalitet izrađena u okviru projekta (Studija izvodljivosti i Biznis plan za Žabljak Crnojevića).

U okviru događaja, biće još jednom prikazan film Čuvari starih zanata, a prezentovaće se i preliminarni rezultati trodnevne radionice održane na Godinju.

Manifestacija se organizuje u okviru projekta Kulturne vrijednosti za održivo teritorijalno upravljanje i marketing –CULTEMA, koji se implementira u okviru SEE programa koji je finansiran od strane EU, posredstvom Delegacije EU u Crnoj Gori.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније