Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

M.L.B./danas.rs

07. 05. 2024. 20:46 >> 20:46
Čitaj mi:

JUBILEJ

Deveta simfonija puni 200 godina

Deveta simfonija Ludviga van Betovena prvi put je izvedena prije 200 godina davnog 7. maja 1824. a tom prilikom doživela je veliki uspeh.

Nastup je „nekoliko puta prekidan oduševljenim ovacijama publike“, napisao je jedan kritičar poslije koncerta u Beču.

Kako prenosi Index.hr, premijeri je prisustvovao i njen gluvi kompozitor, a publika nije mogla da zna da sluša buduću himnu Evrope. Vjekovima kasnije, muzičko djelo burne političke istorije smatra se remek djelom zapadne klasične muzike.

Bila je to prva simfonija u istoriji muzike koja je uključivala hor, a neki tadašnji kritičari su se pitali da li je posljednji stav simfonije, sa stihovima iz pesme „Oda radosti” Fridriha Šilera, još uvijek previše nekonvencionalan. „Betoven je bio avangarda“, rekao je za ugledni austrijski dirigent Martin Haselbek.

„Bio je hipermoderan“, rekao je o kompozitoru koji je rođen u Bonu 1770. i umro u Beču 1827.

Bečko pozorište u kome je prvi put izvedena Deveta simfonija danas više ne postoji.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније