Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

Objavila R.B.

24. 06. 2017. 22:59 >> 22:30

UZ KUD "NJEGOŠ"

Sjutra počinje “Ljeto u Prijestonici”

Koncertom na Ljetnjoj pozornici Kulturno umjetničkog društva “Njegoš”, u nedjelju uveče, počeće program “Ljeto u Prijestonici”, koji će trajati do kraja septembra. Koncert pod motom “Je l’ igrajte, da igramo, danas oro, sjutra nema!”, počeće u 21 sat.

Kulturno umjetničko društvo „Njegoš“ obilježava 110 godina postojanja i uspješnog rada na njegovanju, predstavljanju i širenju tradicije crnogorskog naroda, kroz običaje i umjetnost narodne igre, pjesme i muzike.

Koncert je zamišljen i kao umjetničko-edukativni multimedijalni program, u kojem će učestvovati više od stotinu igrača, muzičara i pjevača prijateljskih društava iz regiona - „Kolo“ iz Srbije i „Tanec“ iz Makedonije, kao i ansambl „Njegoš“.

Dio kalendara „Ljeta u Prijestonici“ već je poznat, a uz umjetničke, planirano je i više sportskih sadržaja.

Organizatori „Ljeta u Prijestonici“ su Prijestonica Cetinje i Turistička organizacija Prijestonice, a informacije o dijelu koncerata, uključujući i završni na Dvorskom trgu, biće saopštene naknadno.

Za sada je poznato da će pred cetinjskom publikom, uz sjutrašnji događaj, nastupiti još i najznačajnije crnogorske klape (21. jul) i folklorni ansambli iz Turske (19. septembar). I ove godine na programu su Festival klasične muzike “Espressivo” (20. jul – 6. avgust) i “Cetinje Jazz Fest” (4-6. avgust). Novi muzički događaji su avgustovski Festival elektronske muzike “The Wall Fest" i Muzičko umjetnički hepening mladih Cetinja na Dvorskom trgu.

Što se tiče književnog programa, cetinjska publika biće u prilici da čuje niz značajnih autora – od Marka Špadijera do Vladimira Arsenijevića. Sve počinje četvrtog jula, gostovanjem Miša Gaćinovića u biblioteci “Njegoš”. Sedam dana kasnije, u Nacionalnoj biblioteci “Đurđe Crnojević” na programu je književno veče Marka Špadijera, a na istom mjestu će 31. avgusta gostovati Vladimir Arsenijević. Zavjesu na književno ljeto spustiće 25. septembra učesnici večeri muzike i recitovanja u biblioteci “Njegoš”.

Filmski dio programa počinje četvrtog jula, manifestacijom “Ljetnji karusel u Američkom uglu”, koja će trajati do 25. jula. Sedmog i osmog jula, najmlađi će moći da isprate projekcije animiranih filmova na Dvorskom trgu, a mjesec kasnije na programu su “Dani turskog filma” ispred biblioteke “Njegoš” (7-9. avgust).

Predstojećeg utorka, u galeriji “42 stepena” biće organizovana izložba studenata Fakulteta likovnih umjetnosti, a krajem jula u “Biljardi” će biti obilježeno 110 godina od rođenja Petra Lubarde. Septembar je rezervisan za izložbu pod nazivom “Kreativni izraz mlade Cetinjanke”, a krajem tog mjeseca biće organizovana i likovna radionica “Život moj” na terasi hotela “Grand.

Cetinje će krajem mjeseca biti domaćin manifestacije “Džip reli Montenegro”, a 13. jula tradicionalnim Viteškim igrama počinje i Njeguško kulturno ljeto. Teniski turnir “Cetinje open” trajaće od 20. do 25. jula, a za posljednju sedmicu avgusta i ove je godine planiran Street basket turnir u parku “13. jul”. U planu je organizacija više događaja na poligonu na Obilića poljani, a moguće je da će Cetinje, povodom Dana državnosti, dobiti i ljetnju uličnu trku.

Programom je predviđeno više manifestacija na vangradskom području. Uz Njeguško kulturno ljeto, 22. jula slijedi “Veče sa prijateljima na Žabljaku Crnojevića”, a potom i “Relax Fest” u Rijeci Crnojevića. U tom mjestu i ove godine biće organizovana “Riječka noć”. Prvi “Ćeklićki susreti” zakazani su za 19. avgust, “Njeguška” trpeza za 27. avgust, a “Posjedak u Kosijerima” za drugi septembar.

I ove godine, 12. jula na programu je manifestacija “Miris lipa i meda”, a pet dana kasnije slijedi Dan posjete Cetinju, namijenjen crnogorskim studentima iz inostranstva. Sajam suvenira biće održan 29. jula, a od 25. do 30. septembra slijede Dani evropske baštine. Krajem septembra, na događaju “Mi podržavamo umjetnost”, biće napravljen veliki mural u podvožnjaku, a 28. septembra u parku “13. jul” zakazana je manifestacija “Izbori(mo) se za jezičku kulturu”. Dva dana kasnije, na istom mjestu slijedi dramsko-scenski program “Crnogorski oro u prirodi”.

U saradnji sa brojnim institucijama kulture, mjesnim zajednicama, civilnim sektorom i drugim organizacijama, “Ljeto u Prijestonici” i ove godine organizuju lokalna uprava i turistička organizacija grada, a kalendar će biti dopunjen tokom samog trajanja manifestacije.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније