Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

Mina [ Objavio: O.Z. ]

17. 10. 2016. 23:26 >> 23:04

IZLOŽBA SLIKA

Radovi Lidije Nikčević u Perjaničkom domu

U Perjaničkom domu u Podgorici ljubitelji likovne umjetnosti do 31.oktobra mogu pogledati izložbu slika “Estetika urbanog ambijenta” akademske slikarke Lidije Nikčević iz Nikšića.

Izložbenu postavku čini 20 slika rađenih tehnikom akrilika na platnu, akvarela i kolaža nastalih u zadnje dvije godine koje, po ocjeni kritičara likovne umjetnosti, potpisuje jedna od najboljih slikarki mlade generacije, čiji će radovi pomjeriti poznate granice tradicionalno kvalitetnog crnogorskog slikarstva.

Istoričarka umjetnosti Nataša Nikčević, ocijenila je da u izloženim radovima Lidije Nikčević “geometrizovani oblici koji se čitaju u uobličavanju zgrada samo su naznake neke metafizičke hladnoće i pustoši”.

“U sintaksi veliku ulogu ima akrilik boja, igra svjetlosti i kontrasti da bi se sugerisali opustošeni prizori grada koji je noću rijetko osvijetljen. To nije konkretan grad, ali je slikarka učinila da on postane prepoznatljiv. Svaki konstitutivni element slike konstruiše svoj prostor, čak kada na slikama ima ljudi. Oni su tu više kao posmatrači, lišeni uzbuđenja”, kazala je Nikčević.

Prema njenim riječima, figure na slikama Lidije Nikčević su “u službi naglašavanja prostornosti, osjećaja prisustva i direktnog doživljaja ambijenta u kome su smještene, pa i isticanja kontrasta između čovjeka i ambijenta, prirodnog i konstruisanog, što autorka i želi postići”.

Ambijent savremenog doba, kako se navodi u autorkinom opisu te grupe likovnih radova, sa svim tehničkim i arhitektonskim zdanjima i elementima urbanog pejzaža, pogodan je i plodan izvor motiva preko kojih se ostvaruju likovna rješenja zasnovana na racionalnosti, logici i redu.

Na takvim je motivima estetika rigorozna, jer oni ne nude ništa mistično niti sentimentalno.

Prema ocjeni likovnih kritičara, Nikčević je od djeteta vanserijskog talenta izrasla u umjetnika za čije “plodno i vrlo ozbiljno stvaralaštvo, ontološki i fenomenološki rasno” nedostaju riječi da bi ga opisale.

Lidija Nikčević diplomirala je na Fakultetu likovnih umjetnosti na Cetinju u klasi profesora Branislava Sekulića na temu “Estetika urbanog ambijenta”, a sada je na magistarskim studijama u klasi profesora Ratka Odalovića.

Imala je četiri samostalne izložbe, uključujući i postavku u Perjaničkom domu, a učestvovala je i na više kolektivnih izložbi, kolonija i projekata.

Izložbu organizuje Centar savremene umjetnosti Crne Gore.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније