Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

17. 05. 2016. 19:35 >> 19:34

RADOVI LIDIJE NIKČEVIĆ

Originalna kreacija dvoslojne poruke

Najveći kvalitet u radovima akademske slikarske Lidije Nikčević je idejno originalna kreacija dvoslojne poruke koju je prikazala postavljanjem čovjeka u svim slikama i prilikama, što ukazuje na njegove svakodnevne probleme iz okruženja – “hiper urbanizaciju, hiper informatizaciju, hiper otuđenje, hiper probleme, a bogami i hiper debilizaciju”, kazao je prof. dr Veselin Drašković otvarajući njenu treću samostalnu izložbu u Galeriji “Nikola I” u Nikšiću.

Izložba je otvorena u subotu, 14. maja, u nikšićkoj galeriji “Nikola I”, a organizator je JU “Muzeji i galerije Nikšić”. Ovaj kulturni događaj, u okviru Programa podrške razvoju kulture u Nikšiću, podržali su Ministarstvo kulture Crne Gore i Opština Nikšić.

Otvarajući izložbu, Drašković je rad Lidije Nikčević ocijenio plodnim i vrlo ozbiljnim stvaralaštvom, ontološki i fenomenološki rasnim.

“Lidijine slike plijene posvećenošću, romantičnošću, otvorenom i snažnom porukom koja asocira na krizu, ali i na zrake svjetlosti, koji kao da nagovještavaju izlaz iz nje ekskluzivnošću poteza i nekim značenjem pozitivne energije, jer identifikuju mračnu svakodnevicu i poručuju da ona treba da se prevaziđe”, kazao je Drašković, ističući da je možda najveći kvalitet u slikama Lidije Nikčević idejno originalna kreacija dvoslojne poruke koju je prikazala postavljanjem čovjeka u svim slikama i prilikama, što ukazuje na njegove svakodnevne probleme iz okruženja – “hiper urbanizaciju, hiper informatizaciju, hiper otuđenje, hiper probleme, a bogami i hiper debilizaciju”.

“Ako je tačna izreka da ‘umjetnost nije hljeb života, nego njegova so’, onda je Lidija dobro ‘osolila’ svoje slike. Unijela je u njih neko raskošno strujanje boja koje nas osvježavaju procvatom njenog stvaralačkog uzleta i talenta” dodao je Drašković na otvaranju izložbe.

Lidija Nikčević je izložila slike sa prošlogodišnje diplomske izložbe, dio radova koji su toj izložbi prethodili, kao i onih koji su nastali nedavno, na magistarskim studijama. Publika je sada u prilici da sagleda spontani prelazak sa čovjeka, kao dominantnog motiva poetike ove slikarke na objekat - na arhitektonske, konstruisane forme kojima je likovnost dominantan cilj. Reagujući na stvarnost, autorka svojim aktuelnim stvaralaštvom prikazuje i afirmiše ambijent savremenog doba, a prisustvom ljudske figure na slikama naglašava kontrast između živog i konstruisanog, suprotstavljajući tako dva različita entiteta.

Iako je likovno stvaralaštvo Nikčevićeve obilježio realizam i čovjek kao glavni motiv na slikama, ona je postepeno u centar pažnje postavila savremeni prostor i njegovu estetiku, ali ipak sasvim ne izostavljajući čovjeka, već likovno komentarišući njegov odnos sa savremenim urbanim okruženjem.

“Čovjek postaje zanemarljiv element velikog prizora, pa se kao pasivni posmatrač prilagođava bezličnom okruženju, prepuštajući se novom postmodernom, tehnologijskom uzvišenom”, kaže Nikčević.

U vezi sa dijelom postavke koji čine nešto stariji radovi (2014. godina), slikarka je istakla da je dobro pokazati polazišnu tačku i predstanje tretiranja pomenutog odnosa – čovjeka i savremenog urbanog prostora.

Lidija Nikčević je osnovni i postdiplomski-specijalistički studij slikarstva zavšila na Fakultetu likovnih umjetnosti Univerziteta Crne Gore na Cetinju u klasi profesora Branislava Bana Sekulića. Diplomirala je 2015. godine na temi ,,Estetika urbanog ambijenta”. Trenutno je na dvogodišnjim magistarskim studijama na istom fakultetu, u klasi profesora Ratka Odalovića. Imala je tri samostalne izložbe, a učestvovala je na više kolektivnih izložbi, likovnih kolonija i projekata. Dobitnica je brojnih stipendija, nagrada i priznanja.

Izložba u Galeriji “Nikola I” u Nikšiću biće otvorena do 29. maja.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније