Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Hronika

22. 12. 2015. 14:31 >> 14:18
3

ZA SEDAM DANA

Policija zaplijenila 30.000 petardi

Službenici Uprave policije (UP) u posljednjih sedam dana, od početka akcije „Petarda“, zaplijenili su oko 30 hiljada komada raznih vrsta petardi i 156 većih vatrometa. U tom periodu, kako je saopšteno iz UP, nije registrovan nijedan slučaj povrjeđivanja lica upotrebom ili nestručnim rukovanjem pirotehničkim sredstvima.

 

Iz policije su podsjetili da su akciju „Petarda“ počeli 16. Decembra, a da će je sprovoditi do 15. Januara.

„Akcija „Petarda“ usmjerena je na sprječavanje nedozvoljene trgovine i zloupotrebe pirotehničkih sredstva, što je posebno prisutno u vrijeme novogodišnjih i božićnih praznika. Akciju sprovode policijski službenici javnog reda i mira uz potrebno učešće saobraćajne i kriminalističke policije. Policijski službenici, kao i prethodnih godina, preventivne i represivne aktivnosti u okviru akcije „Petarda“ sprovode na teritoriji cijele države, a takođe su i ove godine kao i prošle formirani i operativni timovi u koje su, osim službenika policije, uključeni i partneri sa nivoa lokalne zajednice – prevashodno predstavnici inspekcijskih službi, komunalne policije, škola, domova zdravlja, NVO, medija“, naveli su oni.

Iz UP su podsjetili da je prošle godine shodno potpisanom Memorandumu o saradnji između Ministarstva unutrašnjih poslova i Uprave za inspekcijske poslove, formirano i Koordinaciono tijelo koje čine službenici ova dva organa, a koje se, između ostalog, bavi ovom problematikom tokom preduzimanja zajedničkih aktivnosti u okviru ove akcije na terenu.

„Cilj navedenih aktivnosti koje Uprava policije MUP-a sprovodi u saradnji sa drugim nadležnim organima i institucijama jeste da se preventivno djeluje na posljedice do kojih nestručno rukovanje petardama i drugim pirotehničkim sredstvima može dovesti, kao da se u cilju bezbjednog rukovanja ovim sredstvima zaplijene i uklone iz prometa navedena sredstva koja se nelegalno stavljaju u promet, budući da takva sredstva nemaju atest, garanciju i uputstvo o upotrebi, a često su lošeg kvaliteta, nepouzdana i neispravna“, navodi se u saopštenju.

Petarde i druga pirotehnička sredstva, podsjećaju iz policije, uglavnom koriste djeca i mlađa populacija, pa se kontrole upotrebe i prometa tih sredstava vrše i u blizini škola, sportskih objekata, kao i drugih mjesta gdje se najčešće okupljaju djeca i omladina školskog uzrasta.

„U toku akcije biće kontrolisana i vozila u saobraćaju, kao i objekti u kojima se mogu skladištiti ili prodavati pirotehnička sredstva.Ova problematika regulisana je čl. 403 Krivičnog zakonika (nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija) i članom 13 Zakona o javnom redu i miru. Službenici Uprave policije MUP-a će stoga nadležnim organima podnositi odgovarajuće prijave – krivične ili prekršajne protiv lica koja budu osumnjičena za kršenje zakonskih propisa iz ove oblasti“, navodi se u saopštenju.

Iz policije su naveli da od početka akcije niko nije povrijeđen upotrebom pirotehničkih sredstava, ali su podsjetili da je jedan takav slučaj registrovan prošlog mjeseca u Nikšiću.

„Naime, maloljetnik star 15 godina je 18. novembra 2015. godine primljen u Medicinski centar Nikšić, o čemu je Centar bezbjednosti Nikšić obaviješten. Kostatovano je da je aktiviranjem pirotehničkog sredstva zadobio povredu ruke, te da je u pitanju lakša tjelesna povreda. O događaju je obaviješten zamjenik Osnovnog državnog tužioca u Nikšiću, a policijski službenici CB Nikšić su, shodno prikupljenim operativnim saznanjima i pribavljenoj naredbi sudije za istragu Osnovnog suda u Nikšiću, u vezi sa okolnostima nabavke pirotehničkog sredstva i njegovog korišćenja od strane maloljetnika, izvršili pretres jedne trgovinske radnje, gdje su pronašli 27 komada vatrometa i 1.432 komada petardi raznih vrsta. Predmetna pirotehnička sredstva su, uz izdatu potvrdu, oduzeta a nadležni tužilac je naložio da se upute na vještačenje u Forenzički centar, nakon čega će se izjasniti o pravnoj kvalifikaciji djela“.

U toku prošle akcije „Petarda“, sprovođene u periodu od 16. decembra 2014. do 15. januara 2015. godine, registrovano je pet slučajeva povređivanja lica upotrebom vatrometa i drugih pirotehničkih sredstava a u pitanju su bile lakše tjelesne povrede. Policijski službenici stanica policije su u tom periodu, u saradnji sa inspekcijskim službama, oduzeli 34.584 petardi i 98 vatrometa, koji su se nalazili u nelegalnom prometu. Protiv lica koja su se bavila nelegalnim prometom pirotehničkih sredstava podnijete su dvije krivične prijave prema nadležnim tužilaštvima.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније