Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

19. 12. 2014. 18:15   >>  18:11 1

POLICIJA SAOPŠTILA

Počela akcija "Petarda"

Crnogorska policija počela je da sprovodi akciju „Petarda“ od utorka, a službenici će intenzivirati aktivtnosti kako bi spriječili nedozvoljenu trgovinu i zloupotrebu pirotehničkih sredstava, saopšteno je iz Uprave policije. Akcija će trajati do 15. januara.

 

Policija će, kako se navodi, preventivne i represivne aktivnosti u okviru akcije „Petarda“ sprovoditi na teritoriji cijele države, s tim što su ove godine formirani još i operativni timovi u koje su, osim službenika policije, uključeni i partneri sa nivoa lokalne zajednice – prevashodno predstavnici inspekcijskih službi, komunalne policije, škola, domova zdravlja, NVO i medija.

„Takođe je, shodno potpisanom Memorandumu o saradnji između Ministarstva unutrašnjih poslova i Uprave za inspekcijske poslove, formirano i Koordinaciono tijelo koje čine službenici ova dva organa, a koje će se, između ostalog, baviti i ovom problematikom tokom preduzimanja zajedničkih aktivnosti na terenu“, navodi se u saopštenju.

Cilj navedenih aktivnosti, kako se dodaje, je preventivno djelovanje na posljedice do kojih nestručno rukovanje petardama i drugim pirotehničkim sredstvima može dovesti, kao da se u cilju bezbjednog rukovanja ovim sredstvima zaplijene i uklone iz prometa navedena sredstva koja se nelegalno stavljaju u promet, budući da takva sredstva nemaju atest, garanciju i uputstvo o upotrebi, a često su lošeg kvaliteta, nepouzdana i neispravna.

„Budući da petarde i druga pirotehnička sredstva uglavnom koriste djeca i mlađa populacija, kontrole upotrebe i prometa ovih sredstava će se vršiti i u blizini škola, sportskih objekata, kao i drugih mjesta gdje se najčešće okupljaju djeca i omladina školskog uzrasta“, rekli su iz policije.

Oni su apelovali prvenstveno na roditeljeda poštuju propise koji se odnose na bezbjedno rukovanje pirotehničkim sredstvima, „kako bismo zaštitili djecu od povreda, opekotina, oštećenja sluha i drugih posljedica koje nestručno rukovanje ovim sredstvima može da izazove“.

Policija će nadležnim organima podnositi krivične prijave protiv osoba koje budu osumnjičene za kršenje zakonskih propisa iz te oblasti.

„Sva pirotehnička sredstva, prema Zakonu o eksplozivnim materijama podijeljena su u IV razreda. Pirotehnička sredstva koja pripadaju razredu I (pirotehničke igračke) mogu se prodavati tokom cijele godine onim licima koja su starija od 16 godina. Kada je riječ o pirotehničkim sredstvima razreda II (sredstva za male vatromete), njihova prodaja dozvoljena je u određenom periodu u toku godine, i to u intervalu od 20. decembra do 15. januara, a mogu ih kupiti samo punoljetne osobe U tom smislu, Zakonom o eksplozivnim materijama propisane su novčane kazne za fizička i pravna lica koja van propisanog perioda prodaju ili upotrebljavaju petarde i druga pirotehnička sredstva koja podliježu vremenskim ograničenjima. Utvrđene novčane kazne kreću se od 1.500 do 16.000 eura za pravna, odnosno od 200 do 550 eura za fizička lica“, navodi se u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније