Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

K. J. [ Portal RTCG ]

05. 05. 2024. 11:00 >> 20:20
1
Čitaj mi:

najveći hrišćanski praznik

Porfirije: Da Hristos sačuva rod pravoslavni od svih nepravdi

Vjernici pravoslavne vjeroispovjesti proslavljaju danas najveći hrišćanski praznik Vaskrs. Vaskršnja liturgija održana je u hramu Hristovog vaskrsenja u Podgorici. Prenos je bio na Drugom programu Televizije Crne Gore i na našem Portalu.

boxPluginImg
Svetuarhijerejsku liturgiju sa vaskršnjim jutrenjem služio je mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije sa sveštenstvom.

Veliki broj vjernika okupio se ispred hrama, a mitropolit Joanikije Vaskrs im je čestitao:

"Vaskrse Hristos i padoše demoni. Vaskrse Hristos i raduju se anđeli. Vaskrse Hristos i život živuje. Vaskrse Hristos i nijednog mrtvog u grobu jer Hristos ustavši iz mrtvih postade prvina preminulih. Njemu slava i vlast u vjekove vjekova amin. Hristos vaskrse", kazao je mitropolit Joanikije. Vjernici su mu odgovorili sa "Vaistinu vaskrse". 

Kako je rekao, danas niko ne treba da oplakuje siromaštvo jer "se javi opšte carstvo".

"Neka niko ne tuguje danas zbog grjehova jer oproštaj zasija iz groba. Neka se niko ne boji smrti jer nas oslobodi spasova smrt, ugasi je onaj koga je ona držala...", kazao je mitropolit Joanikije.

Patrijarh srpski Porfirije u poslanici koja je pročitana tokom liturgije rekao je da se nasilje vrši i mimo ratova jer u vremenu u kom živimo ni odsustvo rata nije garant istinskog mira.

"Zločin i nasilje su postali dio svakodnevnice. Žene su najčešće žrtve nasilja, a kroz njih stradaju i porodce. A tako je i sa djecom" , kazao je patrijarh Porfirije.

Između ostalog, on je kazao da gospod naš Isus Hristos koji je primio sebe na žrtvu jednom za svagda, za život svijeta, nikada nas nije zaboravio niti ostavio.

"Neka molitvom zaštiti i spase pomiluje i sačuva rod naš pravoslavni od svih pošasti, nepravdi i nasilja. U tom molitvenom susretu sa njim znamo da svaka tragičnost postaje prostor nade i smisla...", naveo je patrijarh Porfirije.

Kako je dodao treba "molitveno i pravdoljubivo da izražavamo legitimnu potrebu za narodnim jedinstvom".

Liturgiji su prisustvovali predsjednik naše države Jakov Milatović, premijer Milojko Spajić i veliki broj članova Vlade, kao i lokalne samouprave.

Praznik vaskrsenja Isusa Hrista slavi se tri dana, a pravoslavni hrišćani se narednih 40 dana pozdravljaju riječima Hristos Vaskrse, Vaistinu Vaskrse.

Za Vaskrsenje Hristovo pravoslavni hrišćani pripremaju se četrdesetodnevnim postom.

Vaskrs je pokretni praznik, koji uvijek pada u nedjelju, prvu iza punog mjeseca, poslije proljećne ravnodnevnice.

Na Vaskršnje jutrenje zvone sva crkvena zvona, a narod sa sveštenikom ide u litiju oko crkve.

Pravoslavni narod se nakon današnje liturgije okuplja u domovima uz svečanu trpezu, na kojoj dominira crveno jaje i vaskršnji hljeb.

Običaj je da danas na stolu stoje obojana i ukrašena jaja. Ukućani i gosti se međusobno kucaju jajima, a onaj čije se razbije predaje ga onome čije je bilo jače.

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније