Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

M.L.B./Beta

18. 05. 2024. 23:00 >> 23:08
Čitaj mi:

ROK do 8. juna

Izrael: Ministar odbrane prijeti ostavkom, ako vlada ne usvoji njegov ratni plan

Član izraelskog ratnog kabineta i ministar odbrane Beni Ganc danas je zaprijetio da će podnijeti ostavku u vladi ukoliko ona ne usvoji novi ratni plan za operacije u pojasu Gaze, u roku od tri nedjelje, do 8. juna.

Njegova najava pojačava podjelu unutar izraelskog rukovodstva, nakon više od sedam mjeseci rata.

Ganc je rekao da će dati ostavku ukoliko vlada do 8. juna ne usvoji ratni plan koji je on sastavio, u šest tačaka. Plan uključuje povratak talaca, okončanje vladavine Hamasa, demilitarizaciju pojasa Gaze i uspostavljanje međunarodne administracije za civilna pitanja kao i napore za normalizaciju odnosa sa Saudijskom Arabijom.

Ganc, popularni političar i dugogodišnji Netanjahuov politički rival, pridružio se njegovoj koaliciji i Ratnom kabinetu u ranim danima rata protiv Hamasa.

Odlazak bivšeg načelnika vojnog štaba i ministra odbrane ostavio bi Netanjahua da još više zavisi od krajnje desničarskih saveznika koji su zauzeli tvrdu liniju pregovora o prekidu vatre i oslobađanju talaca i koji vjeruju da bi Izrael trebalo da okupira Gazu i da ponovo tamo izgradi jevrejska naselja.

Ganc je to rekao nekoliko dana nakon što je izraelski ministar odbrane Joav Galan otvoreno rekao da je u više navrata molio vladu da odluči o poslijeratnoj viziji Gaze koja bi podrazumijevala stvaranje novog palestinskog civilnog rukovodstva.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније