Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

M.M. [ Rojters, N1 ]

18. 05. 2024. 22:45 >> 22:45
Čitaj mi:

sve više tijela koja niko ne preuzima

Troškovi sahrane u Kanadi za mnoge previsoki

U nekim kanadskim provincijama posljednjih godina zabilježen je porast broja tela umrlih koji nisu traženi, a najbliži rođaci navode troškove sahrane kao razlog zašto ne preuzimaju posmrtne ostatke svojih najmilijih.

Ovaj fenomen je podstakao najmanje jednu pokrajinu da izgradi novo skladište, piše Rojters.

Ukupna cijena sahrane u Кanadi je porasla na oko 8.800 kanadskih dolara (oko 700.000 dinara) sa oko 6.000 dolara iz 1998. godine, prema procjenama industrijske trgovinske grupe.

U Ontariju, najmnogoljudnijoj kanadskoj provinciji, broj tijela koje niko nije preuzeo porastao je na 1.183 u 2023. godini (242 u 2013), rekao je Dirk Hajer, glavni mrtvozornik provincije.

U većini tih slučajeva, najbliži srodnici su identifikovani, ali nisu mogli da preuzmu tijelo iz raznih razloga, a najčešći je novac.

Finansije čine 20 odsto od ukupnog broja nepotraženih tijela u 2022. prešle na 24 odsto u 2023. godini.

„To je uznemirujuće jer se radi o osobi koja je preminula i nema nikoga – porodice, prijatelja ili drugih – koji bi mogli da daju uputstva ili planove za tu osobu nakon njene smrti“, rekao je Hajer.

Zvanično, u Ontariju, tijelo se smatra nepotraženim nakon 24 sata. Ali nadležni mogu provesti nedjelje pokušavajući da lociraju najbliže rođake, rekao je on.

Ako rođaci potvrde da ne mogu da preuzmu tijelo, lokalna opština radi sa pogrebnim zavodom kako bi obijezbedila jednostavnu sahranu.

U međuvremenu, tijelo se čuva u mrtvačnici ili skladištu sa kontrolisanom temperaturom.

„Uvijek je bilo porodica kojima je potrebna dodatna pomoć. (Ali) nikada nisam vidio toliki broj posmrtnih ostataka koji trenutno postoje“, rekao je Alan Кol, vlasnik pogrebne kuće Mekinon i Bouz u Torontu.

U Кvebeku je broj tijela koja niko nije želio da sahrani porastao na 183 u 2023. godini, dok ih prije 20 godina bilo 66. U Alberti, broj tijela za koje niko od najbližih rođaka nije mogao da se pronađe i da ih zatraži porastao je na 200 u 2023. u odnosu na 80 u 2016. godini.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније