Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ukrajina

K. J. [ RSE ]

10. 04. 2024. 20:45 >> 20:54
Čitaj mi:

nove tenzije

Rusija optužuje ukrajinsku gasnu kompaniju za finansiranje terorizma

Najviši istražni organ Rusije otvorio je istragu o ukrajinskoj kompaniji, koja je nekada imala veze sa sinom predsjednika Sjedinjenih Američkih Država, Joe Bidena. To je vjerovatno pokušaj širenja dezinformacija usred žestoke predsjedničke kampanje u SAD-u, prenosi redakcija Radija Slobodna Evropa na engleskom jeziku.

Ovo istražno tijelo je 9. aprila saopštilo da pokreće istragu o kompaniji Burisma Holdings i njenom navodnom učešću u finansiranju terorističkih aktivnosti u Rusiji od "viših zvaničnika Sjedinjenih Američkih Država i NATO zemalja".

Komitet je naveo da je nekoliko ruskih zakonodavaca zatražilo istragu.

Burisma Holdings je ukrajinska naftna i gasna kompanija čiji je odbor direktora uključivao Huntera Bidena od 2014. do 2019. godine.

Kompanija je godinama bila u centru neosnovanih optužbi od strane republikanskih zakonodavaca u Sjedinjenim Američkim Državama i drugih.

Oni tvrde da je tadašnji potpredsjednik Joe Biden vršio pritisak na ukrajinske zvaničnike da smijene ukrajinskog tužioca kako bi zaštitio glavnog vlasnika kompanije Burisma.

Optužbe su više puta opovrgnute.

Prvi proces opoziva Donalda Trampa kao predsjednika 2019. godine pokrenut je nakon telefonskog razgovora između Trampa i ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog, u kojem je Tramp djelovao kao da uslovljava američku vojnu pomoć nalogom Zelenskom da pokrene krivičnu istragu protiv Bidena.

Tadašnji američki ambasador u Ukrajini rekao je demokratskim poslanicima da su Trampovi saveznici natjerali Zelenskog da se javno posveti istrazi Burisme.

Republikanski poslanici koji sada kontrolišu Predstavnički dom postavili su Burismu kao centralnu ulogu u pokušaju opoziva Bajdena.

Taj napor je skoro propao u februaru kada je ključni svjedok koji je tvrdio da su Džo i Hanter Bajden primili mito od po 5 miliona dolara od Burisme optužen da je izmislio tvrdnje i lagao FBI.

Tvrdnja da su "viši zvaničnici Sjedinjenih Američkih Država i NATO zemalja" bili uključeni u finansiranje terorizma unutar Rusije dolazi u neposredno nakon terorističkog napada na Hram Crocus City prošlog mjeseca, u kojem je poginulo više od 140 ljudi.

Grana ekstremističke grupe Islamska država (ID) preuzela je odgovornost, ali ruski zvaničnici su više puta tvrdili, bez dokaza, da su Ukrajina i Sjedinjene Američke Države bile uključene.

Upitan o izveštaju Istražnog komiteta 10. aprila, savjetnik Bijele kuće za nacionalnu bezbednost Džejk Saliven nazvao je to „gluposti“.

„Rusija zna da je teroristički napad na Moskvu izvršila ISIS“, rekao je on.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније