Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ukrajina

K. J. [ Beta ]

04. 04. 2024. 22:54 >> 22:54
Čitaj mi:

Šef ukrajinske diplomatije

Kuleba umoran od ubjeđivanja saveznika

Šef ukrajinske diplomatije Dmitro Kuleba izjavio je danas da je "umoran od toga da uvijek mora da ubjeđuje" zapadne saveznike da je potrebno da donesu "brze, konkretne i jake odluke" podrške njegovoj zemlji protiv Rusije.

"Čujem riječi solidarnosti. Međutim, sada se moraju donijeti jake i konkretne odluke da se ojača ukrajinska odbrana", rekao je Kuleba, vraćajući se sa ministarskog sastanka NATO-a u Briselu.

Kuleba se obratio putem video linka na konferenciji koju je organizovao Francuski institut za međunarodne odnose.

"U NATO-u sam imao samo jednu temu razgovora: Patriot", te rakete koje se koriste u protivvazdušnoj odbrani, a koje su Ukrajini prijeko potrebne da bi se suprotstavila ruskim napadima", rekao je Kuleba.

"Kolege me podržavaju, ali mi kažu - to što pitate je komplikovano", dodao je ukrajinski ministar navodeći da su strani ministri proveli jednu noć u Harkovu, ne bi rekli da je to "komplikovano".

Kuleba je rekao da ga zamara što uvek mora da ubjeđuje, "kada je sve očigledno".

Ukrajinski ministar je pozvao saveznike Kijeva da ozbiljno shvate ono što je rekao predsjednik Francuske Emanuel Makron (Emmanuel Makron) da je "rat u Ukrajini egzistencijalno pitanje" za cijelu Evropu.

Francuski predsjednik je krajem februara izazvao negovodanje jer je rekao da ne isključuje mogućnost slanja kopnenih snaga na ukrajinsko tlo.

Kuleba je o obećanom paketu američke pomoći Ukrajini od 60 milijardi dolara, koju mjesecima blokiruju republikanske pristalice Donalda Trampa u Kongresu, rekao da mjesecima samo sluša da postoji nada o deblokiranju. Dodao je da ipak uvjeren da će taj paket biti odobren, ali se ne zna kada.

Upitan o utiscima po povratku sa Savjeta NATO-Ukrajina, Kuleba je odgovorio da je napustio Brisel sa "osjećajem da se ipak nešto mijenja".

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније