Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Turizam

Objavila: J.B.Č. [ Mina ]

18. 04. 2017. 17:48 >> 17:25
7

U KOTORU

Most na Verigama bi smanjio broj kruzera

Mogućom izgradnjom mosta na Verigama značajno bi opalo interesovanje kruzing turista za Kotor, jer bi im trebalo više vremena za prevoz nego za razgledanje grada i njegove okoline, smatra turizmolog Milenko Pasinović.

On je za Skala radio kazao da posjetioci najviše koriste kruzere koji se vezuju ili sidre zavisno od veličine i gaza uz kotorsku rivu ili nedaleko od nje.

“Njihov boravak je ograničen najčešće od šest do deset sati, a interesovanje za taj vid turizma potvrđuje povećanje kapaciteta tih brodova, čija je visina nadvođa dostigla 65 metara, a jarbola kod onih koji koriste jedra i 100 metara”, rekao je Pasinović.

On je kazao da je priča o kruzerima motivisana pričom o mogućoj izgradnji mosta na Verigama.

“Imali smo priliku da čujemo mišljenje stručnjaka, koji zbog cijene smatraju da je povoljnije rješenje od mosta izgradnja podzemnog tunela”, naveo je Pasinović.

On je pitao kakvo će interesovanje za dolazak u Kotor pokazati kruzer turisti ako bi se morali prekrcavati na manja plovila jer im brod ne može proći ispod mosta. 

Pasinović smatra da bi na taj način značajno opalo interesovanje kruzing turista za ovu destinaciju, jer bi im trebalo više vremena za prevoz nego za razgledanje Kotora i njegove okoline.

On je kazao da mu je poznato da kruzeri imaju i mane, ali zbog toga treba imati organizovane službe koje bi vodile računa koje se gorivo koristi dok brod boravi u luci, da li ispušta otpadne vode ili naftu koja može da zagadi vode zaliva.

Prema podacima Monstata, Kotor je tokom prošle godine posjetilo 931,98 hiljada turista, dok je 88,81 hiljadu ostvarilo 414,82 hiljade noćenja. Iako Kotor nema izgrađene kapacitete i veće hotele za prihvat turista, njihov broj je, u odnosu na 2015. bio veći 19 odsto.

Najveći broj onih koji posjećuju Kotor, a ne ostvaruju noćenje čine korisnici kruzing putovanja. Prošle godine bilo ih je 535 hiljada ili 21 odsto više u odnosu na 2015.

Pasinović je rekao da Kotor nije samo poznat kao luka za kruzing putovanja, koja je treća na Jadranu po broju korisnika tih putovanja i deseta na Mediteranu, već i po prometu jahti.

U kotorsku luku uplovilo je prošle godine 1,67 hiljada jahti na kojima je bilo preko osam hiljada turista.

Пратите нас на

Коментари7

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније