Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Turizam

Kristina Pavićević, TVCG

03. 07. 2016. 16:10 >> 19:46
1

IZ KOMPANIJE SAOPŠTILI

"Rayan air" i dalje će imati najniže cijene

Pad cijena akcija aviokompanija i devalvacija funte posljedice su Bregzita na avioindustriju. Iz niskobudžetne kompainije "Rayan Air" kazali su za TVCG da će uprkos tome i dalje imati najniže cijene aviokarata. U crnogorskoj nacionalnoj aviokompaniji navode da u junu bilježe rast broja putnika koje su prevezli iz Britanije, te da će cijene prilagoditi u zavisnosti od dešavanja u toj zemlji i EU.

Na poslovanje aviokompanija Bregzit ima dvostruki negativni uticaj na cijenu njihovih akcija koje bilježe pad zbog rezultata referenduma u Velikoj Britaniji. Drugi je devalvacija funte i uticaj na cijene aviokarata zbog fuktoacije kursa funtE.

"U kratkom roku one će se prilagoditi, možda primarno uticaj devalvacije funte. U dužem roku bi trebale da se ispolje ostali problemi koji će se javiti u avio industriji", kazala je za TVCG, Marijana Mitrović iz Centralne banke Crne Gore (CBCG).

Ono što predstoji u koliko i Parlament UK odluči da izađu iz EU jesu pregovori o ugovoru o slobodnom nebu koji definiše jedinstveno slobodno tržište EU, kao i o osporazumu sa SAD-om.

"Što je sve obezbijedilo procvat avikompanija, jer je dozvolilo da oni kreiraju mnjogo niže cijene nego dok su bila ova tržišta regulisana nacionalnim zakonima. Ono što su naša očekivanja da se neće pribječi mjerama nego da će se ti sporazumi ispregovatati da će dugoročnije rešavati pitanje cijena kao prvo pozicija aviokompanija u UK i cijenama aviokarata", kazala je Mitrović.

Iz loukost kompanija "Rayan Air" kazali su nam da nastavlaju politiku rasta na tržištu EU, koja podrazumijeva najniže cijene aviokarata. Izvjesno je da baza za njihove nove avione u 2017. neće biti u VB već aerodromi na teritoriji EU. Za njih je karakteristično to da u kriznim vrmenima snižavaju cijene aviokarata.

"Niskobudžetne kompanije već imaju nizak nivo cijene. Da li će to da bude njihov odgovor na krizu da bi zadržali tražnju i broj korisnika ovih kompanija ili će pokušati lociranjem u nekim drugim zemljama, na druga tržišta, da kroz osvajanje njovih tržišta obezbijede taj nivo prihoda koji se ostvaruje", rekla je Mitrović.

Crnogorska aviokompanija Montenegro Eerlajns u junu bilježi rast putnika koje su prevezli iz Velike Britanije. Kada je riječ o cjenovnoj politici, kažu da će u zavisnosti od sitacije na tržištu prilagoditi cijene aviokarata.

"U junu na linije Tivat London bilježi se popunjensot putničke kabine 80 odsto i oko 20 odsto više putnika u junu ove godine u odnosu na prošle godine. Što se tiče cjenovne politike, sve zavisi od dešavanja kako u Velikoj britaniji, tako i EU. Trudićemo se da se prilagodimo tim promjenama", saopštila je Bojana kalezić iz Montenegro Eerlajnsa.

Inostarni mediji javljaju da je niskotarifna kompanija "Easy jet" već počela pregovore sa članicama EU o izmještaju sjedišta kompanije iz Velike Britanije u EU.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније