Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ A.B. ]

03. 07. 2023. 09:43 >> 10:15
4

ANALITIČAR ALEN ŠĆURIĆ

Zbog ukidanja niskobudžetnih letova Crna Gora gubi 82.000 putnika

Pošto su niskobudžetne avio-kompanije Rajaner i Viz-air najavile da će od kraja oktobra ukinuti letove iz Crne Gore ka Barseloni, Zagrebu, Mančesteru, Zagrebu, Rimu i Beču, vazduhopolovni analitičar Alen Šćurić tvrdi da bi ove zime naša zemlja mogla izgubiti do 82.000 putnika.

"To je za Crnu Goru abnormalna brojka, a uzmite u obzir da su avioni tih kompanija dosta veliki. Još ako se doda činjenica da je Crna Gora tokom zime jako loše povezana, situacija je katastrofalna. Nema letova niti za Frankurt, niti za Cirih, Kopenhagen, Pariz... Ako ide deset letova na četiri linije, to je za neku dalju destinaciju jako loša opcija, a kamoli za Podgoricu", kazao je hrvatski analitičar u razgovoru tokom Jutarnjem programa na TVCG. 

U medijima se pisalo da su kompanije ukinule letove jer su Aerodromi Crne Gore podigli cijene taksi. Šćurić, ipak, smatra da je jako iznenađujuće da pomenute svio-kompanije nisu podizale cijene karata. 

"Imali ste situaciju da su se Aerodromi Crne Gore hvalili sa pozitivnim, ishodima i rezultatima. Zar je onda nužno bilo podizati takse? Koliko će se tek izgubiti novca za ovih 82.000 putnika? Koliko ste izgubili na ovim gostima na parkinhu, u ugostiteljstvu? Ovo je veliki žuti karton", kazao je Šćurić. 

Sa druge strane, Šćurić je kritikovao i avio-kompanije i nije ih štedio na riječima, navodeći da su jako drski i bezobrazni i da ucjenjuju aerodrome. 

"To je njihov modus operandi. Dešava se da se u jednom danu znaju povući, samo ukinu avio-letove, otpuštaju ljude...Ipak, ne mogu da se ne zapitam zašto je Podgorica ovo napravila", rekao je on. 

Podsjetimo, zbog odluke Aerodroma Podgorice da poveća takse, irski niskobudžetni avioprevoznik Rajaner je odlučio da prekine letove iz Podgorice za Barselonu, Mančester i Zagreb.

Ova kompanija je do sada imala devet linija iz Podgorice, pa će ih ubuduće imati maksimalno šest,.

Rajaner je do sada letio dva puta nedeljno za pomenute destinacije, a od novembra crnogorskim putnicima biće uskraćena ta mogućnost.

Razlog je, kako su kazali iz ove kompanije, povećanje aerodromskih taksi, što kako tvrde u Rajaneru, podgorički aerodrome potpuno nekonkurentnim u poređenju sa drugim evropskim aerodromima.

Nakon reagovanje ove aviokompanije, oglasili su se Aerodromi Crne Gore, navodeći da nisu zvanično obaviješteni da ove niskobudžetne avio-kompanije od novembra neće letjeti iz Podgorice prema Barseloni i Zagrebu odnosno ka Rimu i Beču.

U reagovanju su naveli da samo postoje najave da se tim rutama neće voziti tokom "dijela godine".

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније