Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta ]

06. 06. 2015. 15:15 >> 15:06

IMA UHAPŠENIH I POVRIJEĐENIH

Sukobi na paradi ponosa u Kijevu

Najmanje šest osoba je povrijeđeno, a 25 je uhapšeno danas u Kijevu, tokom Parade ponosa, u sukobima policije i protivnika tog skupa, javile su svjetske agencije.

Oko 100 učesnika Parade ponosa krenulo je šetnju tokom prepodneva, daleko od centra Kijeva, i bez značajnije policijske zaštite.

Nedaleko od mjesta odakle je počela šetnja, okupilo oko 20 ulatranacionalističkih aktivista, među kojima je večina imala prekrivena lica.

Oni su se ubrzo sukobili sa policijoim, a prema podacima ukrajinskog ministarastva unutrašnjih poslova, tada je povrijeđeno šest policajaca. Izvještač agencije Frans pres javio je da je povrijeđen i jedan pripadnik ultranacionalista.

Učesnici Parade ponosa nosili su gej zastave i plakate, na kojima je između ostalog pisalo:"Imam pravo da budem ovdje".

"Ova šetnja je dokaz da postojimo. Jako se plašim, ali sam ponosna što sam došla", rekla je 31-godišnja Vira.

Homoseksualnost je u Sovjetskom Savezu bila kažnjiva, a u Ukrajini je i danas homofobija veoma rasprostranjena.

Današnja Parada ponosa je druga u istoriji Ukrajine.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније