Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

28. 03. 2015. 23:15 >> 23:08

PROFESOR PSIHIJATRIJE

"Depresija nema veze sa suicidom"

Posle pada aviona Germanvingsa i optužbi na račun kopilota pojavila su se mnogobrojna mišljenja da je potrebno povesti više računa o zdravlju pilota.

 

 

 

Od nesreće u kojoj je stradalo 150 putnika i članova posade Germanvingsa, aktuelizovala su se pitanja o pooštravanju pravila Evropske unije koja dozvoljavaju let pilotima koji su imali simptome depresije četiri nedjelje prije polijetanja.

Takođe, pravilima je dozvoljeno da piloti lete ukoliko su se oslobodili simptoma ili ukoliko koriste odgovarajuće antidepresive. 

“Nije dobro prenagliti, radio sam sa nekim pilotima koji su imali probleme sa depresijom, a i kad se oporave, nalaze se na posmatranju. Ipak, dvojica mojih pacijenata su riješili svoje probleme i ostvarili uspješne karijere“, naveo je profesor Sajmon Veseli, predsjednik britanskog Kraljevskog koledža psihijatara i savjetnik u britanskoj vojsci. 

Kapetan jedne aviokompanije, koji je insistirao da bude anoniman,rekao je da niko ne bi dobrovoljno otkrio da ima zdravstvene poteškoće jer bi u tom slučaju dobio otkaz.


“Zašto ne bi to uradili? Šta je problem reći da ste imali problema sa depresijom? Da li onda ne smijete ništa da radite? To je pogrešno, jednako pogrešno ocjeni da ljudi koji su polomili ruku ne smiju ništa da rade“, objasnio je Veseli. 

On je stao u odbranu organizacijama koje su postavile pitanje izvještavanja u medijima. 

“Svi smo zabrinuti, a postoje dva razloga za to, prvi je da ne postoji povezanost između depresije i agresivne želje za samoubistvom, a drugi, rečeno je mnogo gluposti u posljednjih nekoliko dana, poput one da je sramota da je ljudima sa akutnom depresijom dozvoljeno da lete. Zapravo, nije im dozvoljeno, u ovom slučaju se dogodio propust“, istakao je Veseli.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније