Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

23. 10. 2014. 13:51 >> 13:49

ZBOG ENERGIJE

Štajnmajer:Azerbejdžan bitan za EU

Njemačka se zalaže za aktivniju ulogu EU u rješavanju konflikta Nagorno-Karabah, izjavio je šef njemačke diplomatije Frank-Valter Štajnmajer u Bakuu.

Njemački ministar spoljnih poslova je rekao da Berlin sa nadom očekuje susret predsjednika Azerbejdžana i Jermenije, Ilhama Alijeva i Serža Sargsjana u Parizu.

 

 

"Željeli bismo da EU igra aktivnu ulogu u rješavanju karabaškog konflikta uporedo sa Grupom Minsk OEBS-a", rekao je Štajnmajer poslije susreta sa ministrom spoljnih poslova Azerbejdžana Elmarom Mamedijarovom.

Štajnmajer je, kako prenosi ruski servis radija "Dojče vele" pozvao na mirno rješenje konflikta i istakao da obje strane treba "pomalo da odstupe od svojih beskompromisnih pozicija". 

Spor Jermenije i Azerbejdžana traje od početka 1988. godine, poslije odluke Autonomne Oblasti Nagorno-Karabah naseljenog pretežno Jermenima da istupi iz tada još sovjetskog Azerbejdžana. 

U septembru 1991. godine u Stepanakertu je proglašena Republika Nagorno-Karabah (RNK), što je Azerbejdžan odbacio kao nelegalan akt i ukinuo autonomiju te oblasti iz vremena SSSR-a. 

U Nagorno-Karabahu je 10. decembra 1991. godine održan referendum na kom se 99,89 odsto građana izjasnilo za potpunu nezavisnost od Azerbejdžana. 

Azerbejdžan insistira na očuvanju teritorijalne cjelovitosti, a Jermenija štiti interese nepriznate republike, jer RNK nije strana u pregovorima. 

Prekid vatre dogovoren je prije 20 godina, poslije konflikta koji je trajao šest godina i u kom je na obje strane poginulo 30.000 ljudi, a milion je bilo prinuđeno da napusti svoje kuće. 

Šef njemačke diplomatije je, takođe, rekao da Azerbejdžan zauzima važno mjesto u spoljnoj politici njegove zemlje, između ostalog i zbog njegove uloge u osiguranju energetske nezavisnosti Evrope. 

Štajnmajer je ukazao na značaj projekta "Južni gasni koridor", koji je inicirao Baku, za dopremanje energenata iz kaspijskog regiona na evropsko tržište i rekao da je to ambiciozan projekat usmjeren na budućnost i da "otvara nove perspektive ne samo u okviru bilateralne saradnje Azerbejdžana i Njemačke, već i Bakua sa Evropom". 

Azerbejdžanska agencija Trend prenijela je da Štajnmajer danas razgovarao i sa Alijevom. 

RIA Novosti iz Jerevana je prenijela da će Štajnmajer doputovati i u posjetu Jermeniji, na poziv šefa jermenske diplomatije Edvarda Nalbandijana, i da će razgovarati i sa Sargsjanom. 

Pres služba jermenskog MIP-a navodi da će Štajnmajer "posjetiti jerevanski Memorijal jermenskim žrtvama genocida u Otomanskoj imperiji i odati poštu".

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније