Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

M.M. [ Beta ]

23. 04. 2024. 19:54 >> 19:54
Čitaj mi:

UHAPŠENE DESETINE UČESNIKA

Demonstracije u znak podrške Palestini na američkim fakultetima

Policija je uhapsila desetine učesnika demonstracija u znak podrške Palestini na Univerzitetu Jejl u ponedjeljak, nekoliko sati nakon što je Univerzitet Kolumbija otkazao časove uživo zbog protesta na kampusu koji su takođe doveli do masovnih hapšenja prošle nedjelje, prenosi Glas Amerike (VOA).

Demonstranti su blokirali saobraćaj oko kampusa Jejla u Nju Hejvenu u Kontektikatu, zahtjevajući da škola prekine finansijske veze sa investitorima - proizvođačima oružja. Policija je uhapsila više od 45 demonstranata, prenio je studentski medij Jejl Dejli Njuz.

Predstavnici univerziteta nisu komentarisali incidente na kampusu, navodi VOA.

Protesti na Jejlu i drugim univerzitetskim kampusima širom zemlje počeli su kao reakcija na najnoviju eskalaciju nasilja u izraelsko-palestinskom sukobu, poslije smrtonosnog upada Hamasovih ekstremista u Izrael 7. oktobra prošle godine i žestokog odgovora Izraela u enklavi Gaza, koju kontroliše Hamas.

Studenti Univerziteta Kolumbija u ponedjeljak su imali nastavu on lajn, dok se uprava nada da će uspjeti da smiri napetosti na kampusu u Njujorku nakon što su propalestinske demonstracije prošle nedjelje završene masovnim hapšenjima.

Protesti na Kolumbiji, koji podsjećaju na demonstracije protiv Vijetnamskog rata na tom univerzitetu prije više od 50 godina, su najnoviji u seriji demonstracija koje su poremetili nastavu i život na univerzitetskim kampusima, i saobraćaj na mostovima i aerodromima od najnovije eskalacije izraelsko-palestinskog konflikta koji je počeo 7. oktobra napadom Hamasa na Izrael.

Pored protesta, aktivisti za ljudska prava su ukazali i na rast predrasuda i mržnje prema Jevrejima, Arapima i muslimanima u periodu poslije 7. oktobra.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније