Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

M.M.Lj. [ Beta ]

22. 04. 2024. 18:21 >> 18:25

JEDAN iz PARLAMENTA

Optužnica protiv dva Britanca zbog špijuniranja za Kinu

Dvojica od kojih je jedan bio pomoćnik nekoliko poslanika u Parlamentu, optužena su za špijuniranje u korist Kine - saopštili su britanski tužioci.

Policija je saopštila da su Kristofer Beri (32) i Kristofer Keš (29) optuženi za "štetno davanje informacija Kini".

Policija navodi da su dvojica od kraja 2021. do februara 2023. prikupljala, snimali ili prenosila informacije koje su "štetne po bezbjednost ili interese države" Velike Britanije i prekršila Zakon o službenoj tajni.
Vlasti nisu objavile detalje, ali Beri je navodno univritetski nastavnik u Oksfordširu, a "Sandej tajms" je prošle godine izvijestio da je Keš bio pomoćnik poslanika koji je imao propusnicu za pun pristup zgradama britanskog Parlamenta.

U izvještaju se navodi da je Keš radio s važnim poslanicima vladajućih konzervativaca, uključujući Ališu Kerns koja je sada na čelu Odbora za spoljne poslove, i njenog prethodnika na tom mjestu, Toma Tugendhata, koji je sada ministar bezbjednosti.

U to vrijeme, Keš je preko svojih advokata dao izjavu u kojoj je tvrdio da je nevin. Kineska ambasada objavila je saopštenje u kojem se navodi da su optužbe izmišljene.

Takođe danas, tri osobe su uhapšene u Njemačkoj zbog sumnje da su špijunirale za Kinu i dogovarale prenos informacija o tehnologiji za potencijalno vojnu upotrebu.

Britanske obavještajne službe su posljednjih godina pojačale upozorenja na tajne aktivnosti Pekinga.

Šef obavještajne agencije za unutrašnji nadzor MI5 Ken Mekalum je 2022. godine naveo Kinu, Rusiju i Iran kao vodeće prijetnje bezbjednosti Velike Britanije. On je rekao da pokušaji kineskih vlasti da oblikuju britansku politiku uključuju ciljanje i uticaj na niz političara.

Prošlog mjeseca, nekoliko britanskih poslanika, uključujući vodećeg kritičara KIne i bivšeg lidera Konzervativne partije Iana Dankana Smita, reklo je novinarima da su dugo bili izloženi pokušajima hakovanja i lažnog predstavljanja hakera povezanih s kineskom državom.

Američke i britanske vlasti su najavile novi set sankcija i krivičnih prijava protiv hakera povezanih s kineskom državom, optuženim da su ciljali na veliki broj zvaničnika i korporacija u velikoj operaciji koju podržava ta država.

Britanski premijer Riši Sunak rekao je prošle godine da je pokrenuo to pitanje sa kineskim premijerom Li Ćiangom, rekavši da je izrazio "veoma jaku zabrinutost" zbog tog kineskog miješanja.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније